Mensen met een allergie voor walnoot hebben een groot risico dat ze óók allergisch zijn voor pecan- en hazelnoot. Echter, voor andere noten zoals cashewnoten en pistachenoten lijkt er geen extra risico op een allergische reactie. Het is daarom voor allergiepatiënten belangrijk om goed uit te laten zoeken voor welke noten men wél of niet allergisch is. Dit is een van de conclusies die Mark Blankestijn trekt op basis van het onderzoek waarop hij deze week promoveert.

Wanneer iemand allergisch is voor bijvoorbeeld walnoot, dan rijst onmiddellijk de vraag of deze persoon óók allergisch zou kunnen zijn voor andere noten. Vaak wordt er dan het advies gegeven om inname van noten in het algemeen te vermijden. Allergiepatiënten moeten dan in hun dagelijkse routine continu goed blijven oppassen: dit kan varieren van het checken van voedselverpakkingen en het niet consumeren van voedsel dat door vreemden is bereid tot het vermijden van fysiek contact (zoals anderen geen hand kunnen geven op een feestje omdat daar resten van een nootje op zouden kunnen zitten). Het spreekt voor zich dat op deze wijze een voedselallergie een grote impact kan hebben op iemands leven.

Kwaliteit van leven
In een studie in volwassenen met een walnootallergie werd onderzocht of zij óók allergisch waren voor andere noten: de grootste risico’s op allergie werden gevonden voor pecannoot (80 procent) en hazelnoot (71 procent). Relatief lage risico’s werden gevonden voor pinda (35 procent), amandel (32 procent), cashewnoot (30 procent) en pistachenoot (22 procent). Verder bleek dat de meeste mensen met een walnootallergie eigenlijk altijd tenminste één andere noot wél konden verdragen. Arts-onderzoeker Mark Blankestijn zegt hierover: “Het is voor mensen met een walnootallergie belangrijk dat ze goed laten uitzoeken of ze ook allergisch zijn voor andere noten, en zo ja welke. Noten kunnen immers een smakelijk en waardevol onderdeel van een dieet zijn. Als dan blijkt dat bepaalde noten zonder probleem kunnen worden gegeten, kan dit voor hen een flinke verbetering opleveren van de kwaliteit van leven.”

Verpakkingen goed checken
Blankestijn vervolgt: “Omdat in de voedselverwerkende industrie op dezelfde productielijn meerdere soorten noten kunnen worden verwerkt, blijft het belangrijk dat patienten met een walnootallergie de allergieinformatie op voedselverpakkingen goed inspecteren. Omdat verpakkingen vaak waarschuwen voor een mogelijke aanwezigheid van noten in het algemeen, zullen patienten met alleen een walnootallergie in deze gevallen helaas toch vaak het zekere voor  voor het onzekere moeten nemen en de producten moeten laten staan..”