Een CT-scan maken in een ruimte die eruit ziet als een bos, waarbij dieren tevoorschijn komen en bos- en dierengeluiden te horen zijn? Vanaf maandag 9 oktober is dat mogelijk bij het WKZ. Daar is een zogenaamd levende muur gemaakt waarop een bos is geprojecteerd. A.s. zaterdag is de bewegende muur al te zien tijdens de open dag.

​Bij een radiologisch onderzoek zijn patiënten, vooral kinderen, angstig en gespannen over wat hun te wachten staat, wat heel logisch is natuurlijk. Het is een groot apparaat in een redelijk klinische ruimte. Angst en spanning zorgen voor onrust waardoor kinderen minder goed stil liggen en het onderzoek niet optimaal uitgevoerd kan worden. Vaak heeft afleiding een positief effect op de gemoedstoestand van de patiënt dit zorgt ervoor dat het desbetreffende onderzoek goed en voorspoedig uitgevoerd kan worden.

CT-scanner in het bos
De CT-scanner en ruimte van het WKZ zijn met een projectie en een zogenaamde levende muur in een kindvriendelijke omgeving getransformeerd. Speciale belichting op de apparatuur creëert een aangename gemoedstoestand. Kinderen kunnen voorafgaand aan de behandeling kiezen uit beelden en animaties die zij met comfort, rust of afleiding associëren. Op de muren van de CT-ruimte is een bos geprojecteerd waarbij dieren tevoorschijn komen. Ook wordt de ruimte gevuld met bos- en dierengeluid.  Deze transformatie zorgt er voor dat kinderen een CT-scan als een positieve belevenis ervaren zonder angst. Daarnaast krijgen kinderen, doordat ze zelf een afbeelding mogen kiezen, het gevoel controle of betrokkenheid te hebben bij het maken van de CT-scan.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door Stichting de Lichtboei en Vrienden WKZ.

Dit gedeelte is niet zichtbaar omdat u de cookies (nog) niet heeft geaccepteerd. Zie het cookiebeleid.