Ernstige ontstekingen van het hoornvlies bij contactlensgebruik komen in toenemende mate voor  en zijn niet altijd goed te behandelen. De hoornvliesspecialisten van het UMC Utrecht zien met grote regelmaat ernstige ontstekingen waarbij onomstotelijk vaststaat dat deze het gevolg zijn van contactlensgebruik.

Vele mensen gebruiken contactlenzen zonder problemen en voor sommigen is een contactlens de enige manier om goed te kunnen zien. 12% van de Nederlanders gebruikt contactlenzen. Dit zijn overwegend jongeren en het merendeel gebruikt de lenzen de gehele dag.

Minder bekend is dat dragers van contactlenzen risico lopen op een hoornvliesinfectie. Hoornvliesinfecties zijn zeer pijnlijk en ernstig. Ze leiden in de helft van de gevallen tot blijvende schade. De belangrijkste reden voor een infectie  is dat bepaalde bacteriën en parasieten voorkomen in ons drinkwater,  lenzendoosjes raken  hiermee besmet  en dat deze ziekteverwekkers kunnen het hoornvlies weer besmetten. We spreken dus  over een hele grote groep mensen die risico loopt. Op basis van een eerdere Nederlandse studie kan uitgerekend worden dat ongeveer 700 mensen per jaar een hoornvliesinfectie oploopt.

Regelmatige controles door een contactlensspecialist en tijdig vervangen van lenzen, lenzendoosjes en vloeistoffen is wat iemand zelf kan doen om deze kans kleiner te maken. Gebruik geen kraanwater maar lenzenvloeistof om lenzen en lenzendoosje af te spoelen.

Hieronder een aantal belangrijke tips:

  • doe lenzen altijd uit voor het slapen gaan,
  • zorg dat water niet in aanraking komt met de lenzen of lenzenbakjes
  • vermijd zwemmen of douchen met lenzen in,
  • vervang lenzen zoals aangegeven door de contactlensspecialist,
  • vervang lenzenbakjes minimaal elke 3 maanden,
  • doe lenzen onmiddellijk uit bij roodheid, pijn of slecht zicht en neem contact op met de contactlensspecialist.

Vanmiddag is Robert Wisse in gesprek met Patrick Lodeizen over het dragen van contactlenzen (Radio1 13.30 uur) en vanavond spreekt hij in Hart van Nederland over dit onderwerp.