Prof. dr. Hans Clevers van het Hubrecht Instituut krijgt de William Beaumont Prijs in Gastroenterologie. Dat heeft de de American Gastroenterological Association gisteren bekend gemaakt.

De American Gastroenterological Association roemt de hoge impact van Clevers’ wetenschappelijke publicaties. Bovendien stelt de jury dat zijn resultaten geleid hebben tot paradigma-verschuivingen in stamcelonderzoek, regeneratieve geneeskunde en darmkankergenetica. Verder wordt Clevers wereldwijd gerespecteerd als een collegiale en ethische onderzoeker.

Aan de driejaarlijkse prijs is een geldbedrag van tienduizend dollar verbonden. Clevers deelt de prijs met Richard Blumberg van het Brigham and Women’s Hospital. Blumberg is bekend om zijn onderzoek naar chronische darmontstekingen.

Hans Clevers is nog tot 1 juni directeur van het Hubrecht Instituut. Daarna wordt hij president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Clevers blijft wetenschappelijk onderzoek doen en krijgt een aanstelling bij het UMC Utrecht. Het Hubrecht Instituut van de KNAW en het UMC Utrecht werken strategisch samen.