Onderzoeker dr. Maeike Zijlmans heeft vandaag de Harry Meinardi proefschriftprijs 2012 van het Nationaal Epilepsie Fonds gewonnen. Dit is in korte tijd haar derde prijs op rij.

Eerder won Zijlmans al prijzen van de Hersenstichting en van de Amsterdamse Neurologen Vereeniging. Ook de epilepsiewereld kon niet om Zijlmans' onderzoek heen. Zij kreeg daarom de Harry Meinardiprijs uitgereikt tijdens het Nationaal Epilepsie Symposium.
"De prijzen voelen als erkenning van de ziekte epilepsie, zegt Zijlmans. Het is namelijk een aandoening die wat ondergesneeuwd lijkt te zijn, terwijl het een veel voorkomende neurologische aandoening is (ca 1% van de bevolking), en waar neurologen echt een verschil in kunnen maken voor de individuele patiƫnt. Ook in het wetenschappelijk onderzoek valt er voor de epilepsie nog veel te bereiken om uiteindelijk mensen echt te kunnen helpen."

Harry Meinardi proefschriftprijs

De Harry Meinardi proefschriftprijs wordt eens per twee jaar uitgereikt aan een promovendus die een baanbrekend en wetenschappelijk hoogstaand proefschrift heeft gepubliceerd. Ingezonden proefschriften worden beoordeeld door een commissie van drie leden, afkomstig uit de Wetenschappelijk Adviesraad van het Nationaal Epilepsie Fonds en uit het bestuur van de Nederlandse Liga tegen Epilepsie. De commissie beoordeelt de proefschriften op: wetenschappelijk niveau, oorspronkelijkheid, innovatief gehalte en betekenis voor mensen met epilepsie. Prof. dr. Jaap Troost licht de keuze voor Zijlmans toe: ‘Het promotieonderzoek heeft veel wetenschappelijke publicaties opgeleverd en draagt direct bij aan de diagnostiek voor epilepsie.’
Aan de prijs is een geldbedrag van € 2.500 verbonden, een oorkonde en extra publiciteit voor het onderzoek.