Zoeken

Zorgportalen

Plan uw route

Contact

Telefoonnummer
088 75 555 55


Contactgegevens

Vragen, klachten en complimenten

Lees meer

Hoegaathet?

Lees meer

Rood

Werkwijze polikliniek

De poliklinieken zijn op de eerste etage van locatie WKZ.

Op tijd komen

Het is erg belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Houd er rekening mee dat het soms erg druk kan zijn in de parkeergarage. Als u te laat op uw afspraak komt, dan beoordeelt de medisch assistent in overleg met de arts of uw afspraak nog kan doorgaan of dat u een nieuwe afspraak moet maken.

Wijziging van de gegevens
Zijn de gegevens van uw kind gewijzigd? Dan vragen wij u om wat eerder te komen en de wijzigingen door te geven aan de medewerker van de polikliniek die u bezoekt. 

Meten en wegen
Voorafgaand aan de afspraak met de arts zal de medisch assistent in de meeste gevallen uw kind meten wegen en zo nodig andere verrichtingen doen, zoals bloeddruk of temperatuur meten. Hierna kunt u in de wachtruimte plaatsnemen. De arts komt u halen.

Wachttijden

Wij proberen altijd op tijd te werken en u niet langer dan tien minuten na de afspraaktijd bij de arts te laten wachten. Toch zijn wachttijden soms niet te voorkomen. Er kunnen spoedgevallen zijn, of de spreekuren lopen uit door andere onvoorziene gebeurtenissen. In dat geval informeert de medisch assistent u hierover.
 
Als u tussen de afspraken door lang moet wachten, dan kunt u voor ontspanning terecht in de Ronald MC Donald huiskamer, op het speeldakterras of in de tuinen rondom het WKZ. Ook kunt u de winkel 'Alles kids', de koffiecorner '30 Beans' of het restaurant 'de Toverstaf' bezoeken.

Ronald McDonald Huiskamer
De Ronald Mc Donald huiskamer vindt u op de tweede etage van het WKZ. Dit is een ruimte waar patiënten en familie even in een andere omgeving kunnen zijn. U kunt hier televisie kijken, lezen, werken. Kinderen zijn welkom onder begeleiding van een volwassene. In de huiskamer is speelgoed voor de kinderen. Ook is er een aparte rustkamer. Wilt u kolven, dan kan dat in deze ruimte. De huiskamer is geopend op maandag tot en met vrijdag, van 9.30 tot 21.30 uur. 

Onderzoek

medewerker meet de lengte van het kindTijdens het polikliniekbezoek wordt uw kind onderzocht. Welke onderzoeken we doen, hangt af van de klachten van uw kind en van het specialisme waarnaar uw kind is doorverwezen. Het onderzoek van de arts kan bestaan uit volledig lichamelijk onderzoek, waaronder het controleren van neus, keel en oren en onderzoeken van de reflexen. De arts kan vervolgens opdrachten geven aan de medisch assistent voor aanvullend onderzoek, zoals het meten van de bloeddruk, urineonderzoek, laboratorium of röntgenonderzoek. 

Soms doet eerst een co-assistent (student in opleiding tot arts) of een AIOS (arts in opleiding tot specialist) het gesprek en het onderzoek. Daarna overlegt de co-assistent of de AIOS met de specialist. Soms komt de specialist naar u toe om het gesprek en het onderzoek over te nemen of af te ronden.

De AIOS rouleren, waardoor u wellicht bij een volgend bezoek een nieuw gezicht te zien krijgt. Dit betekent overigens niet dat u uw verhaal steeds opnieuw moet vertellen. Iedere arts die u spreekt tijdens uw afspraak op de polikliniek, is op de hoogte van de situatie van uw kind.

Aanvullende onderzoeken

Aanvullende onderzoeken worden zoveel mogelijk gecombineerd met het eerste bezoek. Voor een aantal onderzoeken is een vervolgafspraak nodig.

Veiligheid van uw kind

Wij doen ons uiterste best om de zorg en behandeling van uw kind zo veilig mogelijk te laten verlopen. We staan echter altijd open voor suggesties, daar waar het beter kan.

U kunt hier als ouder zelf aan bijdragen dor het volgende te doen:
 • Informeer de arts over de gezondheidstoestand van uw kind
 • Vertel de arts waar uw kind allergisch voor is (bijvoorbeeld medicijnen, jodium, rubber, pleister)
 • Neem een lijst van uw apotheek mee met de medicijnen die uw kind gebruikt
 • Aarzel niet om vragen of twijfels met de behandelaars te bespreken
 • Zeg het direct als u merkt dat zaken anders lopen dan u gewend bent of verwacht had
 • Stel vragen als medicijnen er anders uitien dan u verwacht
 • Merkt u dat er iets vergeten wordt, zeg dit dan gerust
 • Zeg het als u iets niet begrijpt
 • Zorg dat u goed weet welke leefregels of instructies uw kind moet volgen

Na het bezoek aan de arts of het onderzoek

Na het bezoek aan de arts of het onderzoek is het volgende mogelijk:
 • Uw kind hoeft niet meer terug te komen
 • De arts wil dat uw kind terugkomt voor controle
 • Uw kind moet in het WKZ worden opgenomen en wordt op de wachtlijst geplaatst
 • De arts vraagt advies aan een collega
 • De arts maakt een bel-afspraak met u om bijvoorbeeld uitslagen of medicijngebruik te bespreken
 • De arts verwijst uw kind door naar een andere arts die meer weet van de klachten die uw kind heeft
 • De arts verwijst uw kind door naar het preoperatief spreekuur op de polikliniek. Dit ter voorbereiding op een onderzoek of opname waarbij narcose (anesthesie) nodig is.
 • Als uw kind thuis medicijnen moet gebruiken, krijgt u een recept mee. Hiermee kunt u naar uw eigen apotheek gaan, of naar de apotheek in het UMC Utrecht, locatie AZU. Deze vindt u naast de Winkel van Huffels. De apotheek is geopend op werkdagen van 9.00 tot 18.00 uur.

Onderzk & behand.