Zoeken

Zorgportalen

Plan uw route

Contact

Telefoonnummer
088 75 555 55


Contactgegevens

Vragen, klachten en complimenten

Lees meer

Hoegaathet?

Lees meer

Prostaatkanker

Behandeling

arts in gesprek met de patiëntBij prostaatkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. Vaak worden deze in combinatie gegeven. Welke behandeling(en) u krijgt, hangt af van het stadium van de ziekte en van uw algehele conditie.

Ook kan het advies zijn om te wachten met behandelen. Dit is vaak als prostaatkanker bij toeval ontdekt is en u verder geen klachten heeft. Het moet wel aannemelijk zijn dat afwachten niet leidt tot een kortere levensverwachting, daarom is halfjaarlijks onderzoek noodzakelijk.

Als u een behandeling krijgt dan is deze gericht op:
  • genezing (curatieve behandeling)
  • verminderen van klachten (palliatieve behandeling)
  • de ziekte af te remmen (palliatieve behandeling).

Curatief behandelen

Curatieve behandelingen zijn:
  • Operatie (radicale prostatectomie): Tijdens de operatie verwijdert de arts uw prostaat en lymfeklieren erom heen. Deze operatie gebeurt vooral bij jonge mannen, mits zij in een goede conditie zijn.
  • Uitwendige bestraling: Straling vernietigt kankercellen. Bij uitwendige bestraling wordt de stralenbundel zo nauwkeurig mogelijk op de tumor gericht.
  • Inwendige bestraling: Bij inwendige bestraling plaatst de radiotherapeut kleine staafjes met radioactieve stof in uw prostaat. De straling werkt alleen in de tumor, omringende cellen worden niet beschadigd. De sterkte van de straling neemt na verloop van tijd af en is na zes maanden uitgewerkt. U verblijft enkele dagen in het ziekenhuis voor deze behandeling.

Palliatief behandelen

Palliatieve behandelingen zijn:
  • Operatie: Als u veel problemen heeft met plassen, kan de arts een deel van uw prostaat verwijderen om deze klachten te verminderen.
  • Bestraling: Uitzaaiingen in uw botten kunnen veel pijn geven. Vaak geeft een korte bestralingskuur verlichting van de pijn. Als bestraling onvoldoende helpt, krijgt u pijnstillers.
  • Hormonale behandeling: Klachten door de tumor kunnen afnemen als de groei van kankercellen wordt afgeremd. Dit kan door een operatie, waarbij de arts uw zaadballen verwijdert. Hierdoor stopt de productie van het mannelijke hormoon testosteron. Er zijn ook medicijnen die de aanmaak van het testosteron verminderen.