Het Epilepsiefonds subsidieert veelbelovend onderzoek. In een van de studies die in 2019 start onderzoekt dr. Bobby Koeleman van het UMC Utrecht de mogelijkheid om medicijnen tegen epilepsie gerichter toe te passen door de werkzame stoffen te verpakken in liposomen. Het Epilepsiefonds verraste Koeleman maandag 16 juli met het goede nieuws én een taart.
 

“Helaas lukt het niet altijd om epileptische aanvallen te onderdrukken met medicijnen”, vertelt genetica-onderzoeker Bobby Koeleman, verbonden aan het Hersencentrum van het UMC Utrecht. “Daarnaast zijn goedwerkende medicijnen niet altijd geschikt omdat ze ongewenste bijwerkingen kunnen hebben. Ik doe daarom onderzoek naar het verbeteren van de medicinale behandeling van epilepsie.” Het Epilepsiefonds steunt deze studie met een bedrag van ruim 200.000 euro.

Bijwerkingen voorkomen

In ons lichaam worden stoffen soms getransporteerd in liposomen, te vergelijken met piepkleine pakketjes met een vetachtig vliesje erom. Door de werkzame stoffen van medicijnen in zo’n liposoom te verpakken, worden ze gemakkelijk naar de hersenen getransporteerd en gelijkmatiger afgegeven. Zo komen ze meteen op de juiste plek terecht. Koeleman: “Dit kan de effectiviteit van het medicijn vergroten en voorkomt mogelijk ongewenste bijwerkingen die anti-epileptica vaak met zich meebrengen.“ Voordat deze methode bij de mens kan starten, wordt hij eerst op een vismodel getest.