Aan Martijn Gloerich (Molecular Cancer Research) heeft KWF een subsidie van 653.075 euro toegekend voor onderzoek naar de ontwikkeling van diffuus-type maagkanker, dat in samenwerking met Chella van der Post (radboudumc) zal worden uitgevoerd.

Maagkanker is wereldwijd een van de meest voorkomende typen kanker, met een 5-jaars overlevingskans van minder dan twintig procent. Ondanks dat de incidentie van maagkanker daalt, lijkt juist het diffuus-type maagkanker toe te nemen. Bij deze vorm van kanker treden symptomen vaak laat op en is de ziekte dus al vergevorderd op het moment van ontdekking. Daarbij ontwikkelen maagtumoren vaak resistentie tegen chemotherapie. Het is daarom van groot belang dat we begrijpen hoe deze kanker zich ontwikkelt.

Tijdens het ontstaan van diffuus-type maagkanker ontsnappen cellen uit de bekleding van de maagwand, waarna ze zich ophopen in het omliggende weefsel en kunnen ontwikkelen tot kwaadaardige tumoren. Verstoring van het eiwit E-cadherin speelt hierin een belangrijke rol, maar hoe dat werkt is niet duidelijk. Dit hoopt Martijn op te helderen onder meer door dit proces te filmen in maagorganoïden: gekweekte “mini-orgaantjes” die bij uitstek geschikt zijn om dit proces na te bootsen en te leren begrijpen.