| Kanker

MRlinac nieuwe manier van bestralen bij kanker

MRlinac nieuwe manier van bestralen bij kanker

In het UMC Utrecht is twintig jaar gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwe manier van het bestralen van kankerpatiënten. Het resultaat de MR-linac geeft zeer precieze beeldinformatie waardoor artsen tumoren nog gerichter kunnen bestralen. De eerste kankerpatiënten zijn een week geleden hiermee behandeld en de eerste volledige bestralingserie is inmiddels succesvol afgrond. 

De Utrechtse uitvinding is ontwikkeld in samenwerking met het bedrijf Elekta. In Nederland staat de MR-linac als Elekta “Unity” in het UMC Utrecht en in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis.

Minder behandelingen, meer effect

Radiotherapeut oncoloog Ina Jürgenliemk-Schulz: “De MR-linac is een nieuwe generatie bestralingsapparaat die ons artsen zal helpen tumoren beter te behandelen en schade aan het omgevende gezonde weefsel te verminderen. Deze uitvinding is een mooie stap die de behandeling van kankerpatiënten ten goede zal komen met kans op betere tumorcontrole en betere kwaliteit van leven”.  

Door de hoge precisie van de MR-linac is het mogelijk de dagelijkse bestralingsdosis te verhogen waardoor minder behandelingen nodig zijn en dat betekent minder bezoeken aan het ziekenhuis. Op dit moment worden voor verschillende tumoren ’schema’s ontwikkeld voor behandelingen met de MR-linac. “Patiënten met lymfekliermetastasen in de onderbuik en in het bekken kunnen wij in het UMC Utrecht op dit moment al behandelingen met de MR-linac aanbieden.” Bekijk voor meer informatie over de werking van de MR-linac onderstaand filmpje.

{^youtubevideo|(width)425|(height)264|(rel)True|(autoplay)False|(fs)True|(url)https://www.youtube.com/watch?v=ejMee3DPG-0^}

Een nieuwe behandelmethode vraagt een nieuwe vaardigheid van het betrokken medisch personeel. Ze moeten met de MR-linac leren bestralen, waarbij er voor iedere tumorsoort specifieke procedures zijn. Er wordt daarom gestaag gestart met een klein aantal patiënten. In 2019 worden naar verwachting 300 patiënten behandeld en in 2020 ruim 1000. De volgende stap is om zowel  patiënten met veelvoorkomende tumoren - zoals in prostaat, endeldarm, borst en long - te behandelen met de MR-linac. Ook voor patiënten met minder vaak voorkomende tumoren wordt de nieuwe behandeling voorbereid.

Innovatie

De MR-linac is ontwikkeld door de hoogleraren Jan Lagendijk en Bas Raaymakers, die verbonden zijn aan het UMC Utrecht. Samen met een groot team van artsen, fysici, laboranten, technici, bedrijfsleven en steun van subsidieverstrekkers STW, KWF, AD6 en ZonMw is deze innovatie tot stand gekomen. In de wereld zijn er zeven gerenommeerde instituten met Elekta en Philips als industriële partners, die de Utrechtse ontwikkeling geadopteerd hebben. Binnen dit MR-linac consortium wordt samengewerkt aan de brede klinische toepasbaarheid van de MR-linac en het verrichten van gemeenschappelijk medisch onderzoek. 

Wilt u meer lezen over de MR-linac?

Lees dan ook dit artikel uit het AD.  

Verder lezen?

Lees meer over de MRI-Linac op umcutrecht.nl

Reacties

Ceesveerman,

Zou ik in aanmerking kunnen komen vo-or een Mr-linac in 2011 prostaat verwijderd door robod in gronau Duitsland door dokter de wit psa 5,1 Gleson 4-5=9 2015 0,03 2016 0,04 2017 0,03 2018 0,06 2019 0,05 2020 0,07 29 okt olvg ziekenhuis Radioactieve psma scan gemaakt daar lichte iets op 4 rug rib van boven linker arm Deze plek doet al een tijdje pijn . Dus ze weten het niet zeker of er metasten zijn of dat het een eerdere breuk zit nu willen ze een Mri scan laten doen 4 dec en dam 20 bestrallingen Is het verstandiger om toch Een Mr-linac te laten doen bij jullie en of mag dat niet Anders stap ik over maar jullie .

Reageer

Reageer

(enkel voor de redactie, deze wordt niet weergegeven op de website)

Om spam te voorkomen vragen we u de onderstaande code over te typen.

redactie,

Beste meneer Veerman, ik heb uw vraag doorgestuurd naar een deskundige. U krijgt hierover per mail antwoord. Met vriendelijke groet, Elke

Reageer

Reageer

(enkel voor de redactie, deze wordt niet weergegeven op de website)

Om spam te voorkomen vragen we u de onderstaande code over te typen.

Reageer

(enkel voor de redactie, deze wordt niet weergegeven op de website)

Om spam te voorkomen vragen we u de onderstaande code over te typen.