Na jaren van wetenschappelijk onderzoek in het UMC Utrecht en investering van onder andere ReumaNederland, is de zogeheten kniedistractor nu beschikbaar voor de behandeling van patiënten met ernstige knieartrose onder de leeftijd van 65 jaar. Kniedistractie zorgt ervoor dat het kapotte kraakbeen de kans krijgt zich te herstellen en is een hoopvol alternatief voor de knieprothese. In het UMC Utrecht zijn de afgelopen weken de eerste patiënten in de reguliere zorg behandeld.
 

Uitstellen eerste knieprothese

De kniedistractor is een metalen frame, dat boven- en onderbeen van patiënten met knieartrose tijdelijk uit elkaar trekt. Het kapotte kraakbeen krijgt zo de kans zich te herstellen. Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat patiënten die de behandeling ondergaan jarenlang minder pijn hebben en beter kunnen bewegen. De kniedistractorbehandeling is door het UMC Utrecht ontwikkeld voor relatief jonge patiënten met knieartrose bij wie bestaande behandelingen, voornamelijk pijnstilling, niet meer voldoende helpen. Voorheen kregen deze patiënten een prothese. Het nadeel van een prothese is de beperkte levensduur van 15-20 jaar. Bij mensen met artrose die op relatief jonge leeftijd een kunstknie krijgen, moet de prothese vaak nog een keer vervangen worden. 
dr. Floris Lafeber, hoogleraar Experimentele reumatologie bij UMC Utrecht: “Een vervanging van een prothese voor een nieuwe is kostbaar en de operatie geeft een grotere kans op complicaties. Ook ‘werkt’ een tweede prothese vaak veel minder goed: patiënten zijn veel meer beperkt in hun dagelijks leven. Het zo lang mogelijk uitstellen van een eerste prothese is dus erg belangrijk, omdat we daarmee zo’n revisieoperatie mogelijk kunnen voorkomen. Met kniedistractie kunnen we een prothese vaak jaren uitstellen, bij een aantal patiënten zelfs met meer dan 10 jaar.
 

Conditie kraakbeen verbetert

Tijdens een distractiebehandeling wordt het kniegewricht van patiënten met artrose gedurende zes weken een klein stukje van elkaar getrokken. Dit gebeurt met een compact en licht metalen frame: de kniedistractor. De resultaten van deze behandeling zijn tot nu toe zeer hoopgevend. Na distractie blijkt de pijn bij veruit de meeste patiënten jarenlang zoveel te zijn verminderd, dat de geplande knieprothese ook jarenlang kan worden uitgesteld en patiënten dus al die jaren hun eigen knie kunnen behouden. Na distractie blijkt de conditie van het kraakbeen en bot van het kniegewricht te verbeteren. Patiënten hebben hierdoor minder pijn en kunnen beter bewegen.
 

Jarenlange investering om tot doorbraak te komen

De afgelopen jaren is de kniedistractor in het UMC Utrecht ontwikkeld, waarbij de afdelingen reumatologie, orthopedie, medische technologie en Pontes Medical nauw hebben samengewerkt om tot een breed implementeerbare en gebruiksvriendelijke kniedistractor te komen. De werking van kniedistractie als behandeling is wetenschappelijk onderzocht door het UMC Utrecht, met voortdurende financiële ondersteuning van ReumaNederland (voorheen het Reumafonds). Ingrid Lether, manager Onderzoek & Innovatie: “Protheses zijn een zeer ingrijpende behandeling voor artrose en ReumaNederland investeert fors in nieuwe alternatieven voor de behandeling van mensen met artrose.” “De doorbraak om tot de distractor als alternatief voor de knieprothese te komen is zeker ook te danken aan de samenwerking met patiënten, orthopeden en ingenieurs en met (financiële) ondersteuning van PontesMedical, Vrienden van het UMC Utrecht, ZonMw, STW en ReumaNederland”, aldus Floris Lafeber. “Door deze multidisciplinaire samenwerking heeft het UMC Utrecht de distractor kunnen doorontwikkelen tot de versie die nu gebruiksvriendelijk is voor de patiënt en orthopedisch chirurg.
 

Kniedistractor hopelijk binnenkort in meerdere ziekenhuizen beschikbaar

Onlangs heeft de kniedistractor de Europese CE-markering gekregen, waardoor de behandeling beschikbaar is gekomen voor mensen met knieartrose. De distractor wordt door ArthroSave – spin-off van het UMC Utrecht – op de markt gebracht. ZonMW, Vrienden van UMC Utrecht, ReumaNederland en Stichting Technische Wetenschappen ondersteunen de implementatie financieel. ArthroSave wil een aantal geselecteerde ziekenhuizen in Nederland de mogelijkheid geven om de kniedistractor te gebruiken. Orthopeden van het UMC Utrecht zullen de behandeling dan aan hun collega’s gaan leren. Ook internationaal is er veel belangstelling voor de kniedistractor. Het UMC Utrecht traint momenteel al orthopeden uit Zwitserland, Engeland, België, Canada en Amerika. 

 

Laat het ons weten als je vragen, opmerkingen of reacties voor de redactie hebt.

Reageer op dit artikel

Dit is een verplicht veld Dit is geen juist e-mailadres Dit is een verplicht veld Dit is een verplicht veld
 • Geplaatst door Dubbelhuis Piet op 16-7-2019
  Vraag: Wat is de kracht in kilogrammen om onderbeen en bovenbeen genoeg op te rekken, zodat aangroei mogelijk is. Hartelijke groet Piet Dubbelhuis
  • Geplaatst door Anne vermote op 11-5-2019
   In welk ziekenhuis in Belgie kan ik terrecht voor zo een knie distractor?
   • Geplaatst door Wendy op 10-5-2019
    Goedemiddag, mijn vraag is inderdaad ook of dit ook werkt als alleen de binnenzijde van de knie versleten is door x-benen? Ik ben 51 jaar
    • Geplaatst door Roy van Gurp op 7-5-2019
     Ik woon in Zoetermeer en zou graag willen weten welk ziekenhuis in de omgeving van Den Haag
     • Geplaatst door Angela op 6-5-2019
      Is deze kraakbeen behandeling ( op termijn) ook mogelijk voor andere gewrichten , specifiek enkels ?
      • Geplaatst door Wim Vermeulen op 31-3-2019
       Ik heb het artikel over de knie-distractor met veel belangstelling gelezen. Mijn vraag waarom de leeftijdsgrens beperkt is tot 60 jaar. Ik ben 81 jaar, in goede conditie. Door o-benen heb ik kraakbeen verloren tussen kniegewricht en onderbeen. Ik loop matig en met een brace kan ik beperkt sporten. Kan ik in aanmerking komen voor een behandeling?. Met vr. gr. Wim Vermeulen
       • Geplaatst door Hinderktje op 27-3-2019
        Geachte Artsen Gister het progamma gezien wat mij veel hoop gaf. Mijn knie klachten belemmeren mijn activiteiten ivm veel pijn aan mijn knie ,Ook mijn werk in de zorg geeft veel klachten slik veel pijnstilling .injectie in knie helpt niet meer.nu geeft u methode mijn hoop dat ik misschien voor deze methode in aanmerking kan komen .Wat mij meer hoop voor de toekomst geeft mijn leeftijd is 60 jaar en ben verder gezond Vr gr Henny Robijn
        • Geplaatst door MiriamLandewe op 8-2-2019
         Heb zelf in november deze behandeling gehad en zit nu midden in de revalidatie. Dus is het nu nog niet bekend of het bij mij heeft geholpen. Wel vind dat de patiënt beter moet worden voorbereid. Het is namelijk geen operatie die je even doet. Het is pittig en een lange weg. Maar als het resultaat er maar is dan is het de moeite waard.
         • Geplaatst door Liëla op 6-2-2019
          Heb met veel belangstelling dit artikel gelezen. Ben een vrouw van 41 jaar met slijtage aan de binnenkant van m'n linker knie. Een nw (halve) knie is gezien mijn leeftijd nu niet echt een optie. Mogelijk is de knie distractor dat wel. Weet niet of het ook een optie is wanneer er sprake is van slijtage alleen aan de binnenkant van de knie?
          • Geplaatst door Anne op 6-2-2019
           Is kniedistractie ook mogelijk bij losse stukjes kraakbeen in de knie? Ik heb al sinds ik begin twintig was last van kraakbeenproblemen in mijn knie. Destijds sportte ik intensief (1 à 2 x per dag). Hardlopen of contactsoorten kan ik al sindsdien niet meer. In 2004 een microfracture operatie gehad, in 2005 autoloze chondrocyt transplantatie en in 2013 nettoyage. Nu zitten er toch weer losse stukjes kraakbeen in mijn knie. Kom ik hiermee mogelijk in aanmerking voor kniedistractie?
           • Geplaatst door c.wielders op 4-2-2019
            L.S. Ik ben een man van 47 met artrose in mijn knie. momenteel ben ik onder behandeling bij het Diaconessehuis in Utrecht, waar is geconstateerd dat ik zeer waarschijnlijk snel een nieuwe knie moet krijgen. Ik zou graag in aanmerking komen voor de bovenstaande behandeling, hoe moet ik dat aanpakken? Vriendelijke groet, Camiel Wielders
            • Geplaatst door Mw.Bosch op 3-2-2019
             Geachte heer, mevrouw, Met buitengewone belangstelling heb ik uw artikel gelezen. Ik wil graag laten onderzoeken of ook ik in aanmerking kan komen voor zo'n knie behandeling. Ik las dat u de grens van 65 jaar voor deze behandeling hanteert. Ik ben 67 maar ik wandel elke dag 1 uur met mijn rollator als ondersteuning en in de zomer zwem ik elke dag 1 kilometer. Mijn conditie is dus zeer goed, weliswaar met pijnstillers. Graag hoor ik van u . Hoogachtend, Mevr. Bosch

             Lees meer verhalen

             Ontdek en verdiep je in onze onderwerpen