Sommige soorten chemotherapie en bestraling die kinderen met kanker krijgen, kunnen tot schade aan hartcellen leiden. Daarom start in 2020 een onderzoek naar het vroegtijdig opsporen van hartschade bij kinderkanker. De Maarten van der Weijden foundation en KiKa maken deze EARLY-studie onderzoek mogelijk.
 

De overlevingskans van kinderen met kanker is de afgelopen jaren sterk verbeterd. “Bepaalde soorten chemotherapie (bijvoorbeeld anthracyclines*) en bestraling van de regio rondom het hart kunnen helaas leiden tot beschadiging van hartcellen”, vertellen kindercardioloog Heynric Grotenhuis en onderzoeker Lieke Feijen. “Deze kinderen hebben daardoor op latere leeftijd een verhoogd risico op een verminderde hartfunctie, wat uiteindelijk kan leiden tot hartfalen en vroegtijdig overlijden. We weten niet precies waarom het ene kind wel hartschade krijgt en het andere kind niet. Als we dat wel kunnen voorspellen, kunnen we verdere schade voorkomen door bijvoorbeeld een lagere dosis van de anthracyclines te geven.”
 
Vroege opsporing, tijdige behandeling
In de EARLY studie wordt bij honderd kinderen, op drie verschillende meetmomenten, onderzocht of hartschade in een vroeg stadium is op te sporen met nieuwe geavanceerde echo- en MRI-technieken. Tim Leiner, de expert in de nieuwe MRI-beeldvorming en Leontien Kremer vertellen: “Als we met deze nieuwe technieken hartschade inderdaad eerder kunnen opsporen, levert deze studie een positieve bijdrage aan de kwaliteit van het leven van deze kinderen.”
 
De EARLY Studie bij kinderen met kanker is een samenwerking tussen onderzoekers en kinderoncologen in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, kindercardiologen van het Wilhelmina Kinderziekenhuis en radiologen van het UMC Utrecht.
 

Laat het ons weten als je vragen, opmerkingen of reacties voor de redactie hebt.

Reageer op dit artikel

Dit is een verplicht veld Dit is geen juist e-mailadres Dit is een verplicht veld Dit is een verplicht veld

    Lees meer verhalen

    Ontdek en verdiep je in onze onderwerpen