Hoog tijd voor meer onderzoek naar hartfalen bij vrouwen. Cardiovasculair onderzoeker Hester den Ruijter voegt met haar HELPFul-onderzoek de daad bij het woord. “Hierin richt ik me bijvoorbeeld op de vraag waarom bij vrouwen eerder een verstijving van de hartspier ontstaat dan bij mannen.”
“Hartfalen door een stijve hartspier is een zeer ernstige ziekte,” vertelt Hester. “Mensen kunnen niet of nauwelijks meer traplopen, fietsen en zijn heel snel benauwd. Deze vorm van hartfalen, die we aanduiden als diastolisch hartfalen, komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.” 

Groeiend probleem

Diastolisch hartfalen is een groeiend probleem onder de Nederlandse bevolking die steeds ouder wordt en eist jaarlijks vele slachtoffers, vooral onder vrouwen. Hester: “Op cel niveau snappen we nog helemaal niet wat er aan de hand is. Er komt steeds meer aandacht voor preventie: het voorkomen dat de hartspier stijf wordt.”
 

Ziekte eerder opsporen

Hester wil via de HELPFul-studie achterhalen wie een verhoogd risico loopt op een stijve hartspier. “Om de diagnose in de toekomst sneller en makkelijker te kunnen stellen, willen we een bloedtest ontwikkelen waarmee we de ziekte in een vroeger stadium op kunnen sporen en eerder kunnen behandelen. Inmiddels hebben we een grondig literatuuronderzoek achter de rug waaruit blijkt dat in geen enkele bestaande studie naar de voorstadia van hartfalen er een onderscheid is gemaakt tussen vrouwen en mannen. Verder analyseren we de gegevens van patiënten die door hun huisarts zijn verwezen naar een cardiologiecentrum. We bekijken echobeelden, we houden bij wie in het ziekenhuis wordt opgenomen voor hartziekten, en wie komt te overlijden. Wanneer we de risico’s, de ontwikkelingspaden richting uiteindelijk hartfalen van vrouwen én mannen inzichtelijk hebben, biedt dit een goede basis voor de ontwikkeling van een bloedtest en verder onderzoek naar de behandeling van hartfalen door een stijve hartspier .”
 

Urgentie

Natuurlijk ben ik als onderzoeker nieuwsgierig”, besluit Hester, “en wil ik weten hoe dit precies in elkaar steekt. Maar ons onderzoek is ook urgent. Deze vorm van hartfalen heeft een hele slechte prognose. Er zijn geen goede medicijnen. Minder dan de helft van de patiënten is na vijf jaar nog in leven. Mooi als we straks voor deze patiënten echt het verschil kunnen maken.”
 
Dit gedeelte is niet zichtbaar omdat u de cookies (nog) niet heeft geaccepteerd. Zie het cookiebeleid.

Laat het ons weten als je vragen, opmerkingen of reacties voor de redactie hebt.

Reageer op dit artikel

Dit is een verplicht veld Dit is geen juist e-mailadres Dit is een verplicht veld Dit is een verplicht veld

    Lees meer verhalen

    Ontdek en verdiep je in onze onderwerpen