"Als jongetje lag ik ‘s nachts in bed vaak naar de vormen en kleuren op het plafond te staren" vertelt Thom. "Op die leeftijd vond ik dat normaal, maar een aantal jaar geleden kwam ik erachter dat het wel degelijk vreemd is om altijd kleurrijke, gevlekte ruis en figuren in mijn gezichtsveld te zien."

Waar komt die ruis dan vandaan? En wat zegt dat over zijn hersenen? Met die vragen ging Thom op onderzoek uit naar wat er precies anders was bij hem, en dat onderzoek bracht hem bij UMC Utrecht oogarts dr. Porro. Hij bevestigde dat Thom oogruis heeft.

Benieuwd naar Thom's verhaal? Lees hier het hele artikel van VICE over Thom's leven met oogruis en zijn zoektocht naar de oorzaak. 

Laat het ons weten als je vragen, opmerkingen of reacties voor de redactie hebt.

Reageer op dit artikel

Dit is een verplicht veld Dit is geen juist e-mailadres Dit is een verplicht veld Dit is een verplicht veld
  • Geplaatst door monica devriendt op 29-1-2019
    heb ook vanaf zeer jonge leeftijd met dit probleem te maken. herinner me dat ik in bed lag met de ogen dicht en mij vermaakte met het kijken naar de vele flikkerende lichtjes. aanvankelijk las ik veel, maar tijdens de puberteit begon ok lezen lastig te vinden zonder te weten waarom. gelukkig heb ik hogere studies kunnen doen, maar toch wel mits een grote inzet. vele jaren ging het euvel zijn gang zonder dat ik besefte dat er iets aan de hand was. als veertiger kreeg ik letterlijk de visual snow in de gaten. bracht dit ter sprake bij verschillende oogartsen, men leek er geen belang aan te hechten en duidelijkheid kwam er natuurlijk ook niet. lezen werd moeilijker en vermoeiender. onmiddellijk na mijn staaroperatie, ik was rond de 70, sloeg het noodlot toe. ik was verheugd door het zien van het helder licht maar de snow sloeg massaal toe. dat is niet verbeterd achteraf. ondertussen weet ik dat ik geen oogaandoening heb maar wel een hersenprobleem waar niets tegen te doen valt. ik heb die wetenschap opgedaan al googelend. dit heeft geleid naar consultatie bij een neuroloog die geinteresseerd is in het fenomeen, maar die mij ook niet kan helpen. tot zover mijn ervaring... .

    Lees meer verhalen

    Ontdek en verdiep je in onze onderwerpen