Op 12 januari wordt een patiënt op verzoek van de huisarts beoordeeld in het Calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht vanwege een verdenking op ebola. De patiënt heeft eerder een bezoek gebracht aan een gebied waar ebola heerst en heeft bij terugkomst ziekteverschijnselen ontwikkeld. De patiënt wordt opgevangen en in quarantaine geplaatst in een speciaal daarvoor ingerichte isolatiekamer.

De medische staf en verpleging van het Calamiteitenhospitaal zijn voorbereid op en getraind voor de opvang van patiënten met (verdenking op) ebola. Tijdens de verpleging van dergelijke patiënten is er voor bezoekers, medewerkers en andere patiënten geen risico op besmetting.

De afgelopen tijd zijn in Nederland vaker patiënten beoordeeld die klachten ontwikkelden na terugkeer uit een risicogebied voor ebola. In het Calamiteitenhospitaal werd eerder een hulpverlener uit Nigeria met aangetoonde ebola-infectie opgenomen en verpleegd.

Voorzorgsmaatregelen

Om medewerkers, patiënten, ,bezoekers en burgers goed te kunnen beschermen, heeft het UMC Utrecht onder andere de volgende voorzorgsmaatregelen genomen:
- Patiënten met (verdenking op) ebola worden via een speciale ingang naar een isolatiekamer gebracht
- Patiënten met ebola worden strikt gescheiden van de andere patiënten verpleegd in één van de vier isolatiekamers in het Calamiteitenhospitaal
- Medewerkers dragen beschermende kleding inclusief gezichtsmasker, dubbele handschoenen, dubbele schorten en overschoenen
- Medewerkers volgen strikt de geldende veiligheidsprotocollen en speciale checklists ten aanzien van hygiëne en steriel werken. Ze zijn hier ook in getraind.

Ebola

Ebola is besmettelijk via direct onbeschermd contact met de patiënt of lichaamsvloeistoffen van een besmettelijke patiënt. De verspreiding van ebola wordt tegengegaan door zieke mensen snel te herkennen en af te zonderen zodat er geen nieuwe besmettingen plaatsvinden. Mensen die direct contact hebben gehad met een zieke ebolapatiënt worden 21 dagen gevolgd om te kijken of zij ook ziek worden. Zo lang zij geen ziekteverschijnselen hebben (koorts, bloedingen, diarree) zijn zij niet besmettelijk voor anderen. Krijgen ze wel klachten, dan worden zij ook meteen opgenomen in het ziekenhuis, waar zij afgezonderd van andere patiënten worden verpleegd.