De VIVA400-genomineerden zijn bekendgemaakt. In de lijst staan vierhonderd inspirerende, ambitieuze en ondernemende vrouwen. Zij maken kans op een van de vijf felbegeerde VIVA400-awards. Onder hen acht topvrouwen vanuit het UMC Utrecht.

VIVA400 is hét platform voor en door ambitieuze en ondernemende jonge vrouwen. Vrouwen die inspireren door wie ze zijn en uitblinken met wat ze doen. Was het tien jaar geleden nog best lastig om zoveel succesvolle vrouwen op te sporen, nu worden zij in grote getale aangedragen in de categorieën zakenwonders, wereldverbeteraars, krachtpatsers, creatieven en knappe koppen. Het UMC Utrecht heeft zeven topvrouwen aangedragen. Eén in de categorie ‘Wereldverbeteraars’ en zes in de categorie ‘Knappe Koppen’.

In de categorie ‘Wereldverbeteraars’
Iva Bicanic, Klinisch psycholoog en hoofd van het Landelijk Psychotraumacentrum. Zij ontving in juni de Jaap Chrisstoffels Penning. Dit is een belangrijke onderscheiding die elke twee jaar wordt uitgereikt aan een Nederlander die zich op een bijzondere manier inzet voor zorg aan getraumatiseerde kinderen.

In de categorie ‘Knappe Koppen’
Gisela Slaats, Onderzoeker UMC Utrecht. Zij werd dit jaar genomineerd voor de New Scientist Wetenschapstalent Prijs 2017. Met haar onderzoek naar zeldzame nierziekten bij jonge kinderen won Gisela al de proefschriftprijs van de Nierstichting. Haar onderzoek leverde aanknopingspunten op voor de zoektocht naar medicijnen die nierproblemen vertragen.

Eva van Rooij, Onderzoeker UMC Utrecht. Zij werd door haar bijzondere talent benoemd tot hoogleraar moleculaire cardiologie. Ze kreeg tevens dit jaar de Ammodo Award voor toponderzoekers van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Eva wist aan te tonen dat micro RNA’s een rol spelen bij ziekten aan het hart.

Miriam Koopman, Hoogleraar Medische Oncologie UMC Utrecht. Zij is dit jaar benoemd tot hoogleraar Medische Oncologie, in het bijzonder colorectale oncologie, én is Supervisor (promotor) van het jaar geworden.

Hester Den Ruijter, Onderzoeker experimentele cardiologie UMC Utrecht. Zij ontving begin dit jaar een subsidie van bijna 100.000 euro om een nieuw onderzoek te doen naar het verschil tussen mannen- en vrouwenharten. Sinds juni is ze lid van De Jonge Akademie, een platform van jonge topwetenschappers met visie op wetenschap en wetenschapsbeleid.

Annelien Bredenoord, Hoogleraar Ethiek van Biomedische Innovatie. Zij is hoogleraar Ethiek van Biomedische Innovatie aan de Faculteit Geneeskunde van het UMC Utrecht en medisch-specialistische vervolgopleidingen. Annelien is vanwege haar positie en heldere mening een graag geziene gast in de pers.

Manon Benders, Hoogleraar neonatologie en hoofd afdeling neonatologie. Zij leidt, naast haar hoogleraarschap en positie als afdelingshoofd, een onderzoeksgroep die gespecialiseerd is in de ontwikkeling van de hersenen van veel te vroeg geboren kinderen, waarbij vaak infecties, ontwikkelingsproblemen of hersenbeschadigingen optreden.

Maeike Zijlmans is onderzoeker en neuroloog bij het UMC Utrecht en Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN). Zijmans onderzoekt hoe epilepsie ontstaat en welk signaal vanuit de hersenen hieraan ten grondslag ligt. Met deze inzichten moet het mogelijk worden mensen met epilepsie door middel van een hersenchirurgische ingreep te genezen.

Winnaars van de afgelopen tien jaar zijn onder andere olympisch kampioen turnster Sanne Wevers (2016) en topmodel Doutzen Kroes (2012).

Stemmen

Tot en met 31 oktober kan iedereen zijn of haar stem uitbrengen op je favoriet via VIVA400.nl. Op basis van de top vijf publieksuitslag kiest de deskundige all female jury per categorie een winnaar. Deze worden bekendgemaakt tijdens de feestelijke awarduitreiking op donderdag 23 november in Amsterdam.