Eva van Rooij, hoogleraar moleculaire cardiologie bij het UMC Utrecht en als wetenschappelijk onderzoeker verbonden aan het Hubrecht Instituut, wint de Ammodo KNAW Award 2017. Ammodo en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) hebben in totaal acht getalenteerde onderzoekers geselecteerd voor de award. Elke toponderzoeker ontvangt een geldbedrag van 300.000 euro om nieuwe wegen te verkennen in fundamenteel onderzoek.

De Ammodo KNAW Award is ingesteld om bijzonder getalenteerde onderzoekers te stimuleren in een cruciale, gevorderde fase van hun wetenschappelijke carrière. Met de prijs willen Ammodo en KNAW het wetenschappelijk onderzoek in Nederland over de volle breedte versterken.

Moleculaire mechanismen

Prof. dr. Eva van Rooij ontdekte als eerste dat microRNA-moleculen, nog maar recent ontdekte componenten van de levende cel, een rol spelen bij ziekten van het hart. Nu zoekt ze verder naar andere moleculaire mechanismen die onze hartcellen besturen. Zijn ze misschien zo te beïnvloeden dat schade aan hartcellen kan worden beperkt of zelfs hersteld?

Internationaal erkende onderzoekers

Ammodo en KNAW reiken elke twee jaar acht Ammodo KNAW Awards uit aan internationaal erkende onderzoekers op vier wetenschapsterreinen: Biomedical Sciences, Humanities, Natural Sciences en Social Sciences. De laureaten moeten verbonden zijn aan een universiteit of onderzoeksinstituut in Nederland en maximaal vijftien jaar geleden zijn gepromoveerd. In 2015 zijn voor het eerst aan acht onderzoekers de awards toegekend. De uitreiking van de award vindt plaats op 29 maart 2017.