Jeffrey Beekman, onderzoeker aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht kreeg op 12 september in Milaan de ERS Excellence Award uitgereikt voor zijn onderzoek, waarin hij medicijnen voor taaislijmziekte test in menselijke mini-darmen. Beekman krijgt de prijs uitgereikt op het jaarlijkse ERS International Congress. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 7.500 euro.

Voor het voorspellen van de werkzaamheid van een medicijn voor taaislijmziekte ofwel Cystische Fybrose (CF) gebruikt Beekman microscopisch kleine darmpjes (organoïden/mini-organen). Onderzoekers van het Utrechtse Hubrecht Instituut hebben ontdekt hoe ze mini-darmen kunnen maken van stamcellen uit de darm. Uit één stukje weefsel kunnen vele darmpjes groeien. Beekman ontwikkelde vervolgens een test voor CF. Hij werkte daarbij samen met het Hubrecht Instituut, de Nederlandse CF Stichting (NCFS) en de onderzoeksgroep van Hans Clevers.

Beekman is blij met de waardering. “Ik voel me vereerd dat ik namens een hele groep onderzoekers deze prijs op mocht halen in Milaan. Een mooie erkenning voor ons werk dat nog zeker niet af is. We zullen het onderzoek voortzetten om het leven van mensen met een taaislijmziekte te verbeteren.”

Taaislijmziekte

Taaislijmziekte is een ernstige, levensbedreigende ziekte. De eerste verschijnselen treden al vlak na de geboorte op. Patiënten hebben overmatig veel vastzittend slijm. Daardoor hebben ze vaak longproblemen, hebben buikpijn en veel last van verstopte darmen. De situatie verslechtert met verloop van de tijd. Beekman: “Door de kortademigheid is het leven van deze patiënten zeer moeilijk. Ze hebben weinig energie en zijn vaak extreem moe.”

​Beekman ontving al eerder enkele awards voor zijn baanbrekende onderzoek. “Jeffrey is het hoofd van ons experimenteel CF-lab. Hij heeft een enorme bijdrage geleverd aan het team en mede door zijn werk hebben we voor een groot aantal patiënten met CF het leven echt kunnen veranderen. Hij heeft ook deze prijs weer meer dan verdiend”, zegt professor Kors van der Ent.