Onderzoekers Jannick Dorresteijn en Annemijn Algra van het UMC Utrecht ontvangen een onderzoeksbeurs, de zogenaamde Dekkerbeurs, uit handen van de Hartstichting. In totaal ontvangen dertien talentvolle wetenschappers verbonden aan Nederlandse kennisinstellingen een onderzoeksbeurs. Met deze beurzen kunnen de jonge wetenschappers de komende jaren vernieuwend onderzoek uitvoeren naar hart- en vaatziekten.

​Jannick en Annemijn zijn samen met 11 talentvolle toponderzoekers van andere instellingen als beste naar voren gekomen uit 86 aanvragen die de Hartstichting heeft ontvangen. Hier ging een uitgebreide selectieprocedure aan vooraf. De toponderzoekers richten zich op oplossingen om hart- en vaatziekten eerder op te sporen en beter te kunnen behandelen. De projecten van Jannick en Annemijn richten zich op de volgende specifieke onderwerpen:

Effecten van medicijnen voorspellen voor individuele patiënt

Dr. Jannick Dorresteijn, arts en postdoc onderzoeker vasculaire geneeskunde, UMC Utrecht Hart- en vaatcentrum (€ 50.000)

Tegenwoordig slikken veel mensen met (een hoog risico op) hart- en vaatziekten bloeddruk- en cholesterolverlagers, vaak voor onbepaalde tijd. De voordelen hiervan zijn voor de patiënt niet altijd duidelijk, wat stoppen met medicatie in de hand werkt. Het onderzoek van Jannick Dorresteijn is gericht op de ontwikkeling van een interactieve App. Deze kan, op basis van individuele kenmerken, voorspellen hoeveel jaren een patiënt klachtenvrij kan blijven dankzij het adequaat gebruik van bepaalde medicijnen. Dit stimuleert dat patiënten hun medicijnen blijven slikken en verkleint het risico op een infarct.
Voor meer informatie, lees hier een interview met Jannick Dorresteijn naar aanleiding van het ontvangen van deze Dekkerbeurs.

Dit gedeelte is niet zichtbaar omdat u de cookies (nog) niet heeft geaccepteerd. Zie het cookiebeleid.

Een aneurysma in de hersenen. Behandelen of niet?

Drs. Annemijn Algra, arts in opleiding Neurologie, UMC Utrecht Hersencentrum (€ 150.000)

Stel, artsen ontdekken een uitstulping in een slagader rond je hersenen. Wat kunnen ze jou dan het beste adviseren? Behandelen of juist niet? Annemijn Algra gaat een beslismodel ontwikkelen dat artsen en patiënten helpt de beste keuze te maken. Het is de bedoeling dat artsen het beslismodel in een App op hun mobiele telefoon kunnen raadplegen, als hulpmiddel om samen met de patiënt de voor- en nadelen van behandeling te kunnen bespreken.
Voor meer informatie, lees hier een interview met Annemijn Algra naar aanleiding van het ontvangen van deze Dekkerbeurs.

Dekkerbeurzen

Elk jaar reikt de Hartstichting persoonsgebonden Dekkerbeurzen uit aan getalenteerde wetenschappers. Het Dekker-programma is opgezet om de carrières van toponderzoekers én de ontwikkeling van hart- en vaatonderzoek te stimuleren. De afgelopen drie decennia heeft de Hartstichting ruim 50 miljoen euro geïnvesteerd in talentontwikkeling. Van alle onderzoekers die de hoogste beurs hebben ontvangen is de meerderheid (85 procent) hoogleraar geworden.