De Europese Commissie heeft 6,7 miljoen euro subsidie toegekend aan ruim veertig Europese centra die onder leiding van het UMC Utrecht onderzoek gaan doen naar nieuwe behandelingen tegen taaislijmziekte, cystic fibrose. Het onderzoekstraject staat onder leiding van professor Kors van der Ent en gaat 5 jaar duren.   

De subsidie is bedoeld om nieuwe, gepersonaliseerde behandelingen te maken voor Europese CF-patiënten. Nu krijgen veel CF-patiënten alleen symptoombestrijding. “In dit onderzoek willen we specifiekere groepen patiënten gaan behandelen, vooral patiënten die een zeldzaam genetisch profiel hebben”, zegt Van der Ent. “Op die manier kunnen we gerichter op zoek gaan naar goede medicijnen en behandelingen voor hen.“ 
  
Voor het onderzoek zullen in heel Europa zo’n 500 mensen door hun artsen benaderd worden om deel te nemen. Bij hen zullen stamcellen worden afgenomen, waaruit mini-darmpjes (organoïden) worden gekweekt in onder andere het Hubrecht Instituut in Utrecht. “Door bepaalde medicijnen te testen op die mini-darmpjes krijgen we per patiënt een beter beeld welk soort behandeling voor hem of haar werkt”, zegt Van der Ent. “Daardoor kunnen we ook bepaalde behandelingen uitsluiten als die niet blijken te werken bij een patiënt. Zo hopen we dichterbij medicijnen te komen die wel voor hen werken.”

Europese subsidie

Horizon 2020 is hét Europese subsidieprogramma voor onderzoek en innovatie in Europa. Het programma biedt kansen voor iedere organisatie of ondernemer die actief is in onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie. Naast het UMC Utrecht zijn ook de Europese Cystic Fibrosis Stichting, de Universiteit Leuven en de Universiteit van Lissabon betrokken bij het onderzoek. 

Bekijk hieronder de video van het nieuwe project:

Dit gedeelte is niet zichtbaar omdat u de cookies (nog) niet heeft geaccepteerd. Zie het cookiebeleid.