Met het motto ‘kan niet, bestaat niet’, opende CIO Corné Mulders afgelopen vrijdag Hacking Health Utrecht. Het hele weekend werkten 200 zorgprofessionals, ICT’ers, ontwerpers, ondernemers, studenten en patiënten aan vernieuwende oplossingen voor de zorg. Buíten een hogedrukgebied met zomerse temperaturen, bínnen een hogedrukpan met slimme geesten en zinderende creativiteit.

Op vrijdagavond beklommen 25 teamleiders de UMC Zeepkist in de blauwe zaal om hun idee te pitchen aan alle deelnemers in de collegebanken. Het thema dit jaar was patient in the lead en het ging dan ook meestal om patiëntgerichte verbeterideeën. Van goedkopere dure medicijnen (dankzij blockchain) tot een moedervlekscanner (‘check je vlek’). Van een virtuele 3D-kennismaking met het ziekenhuis (ter geruststelling) tot een EPD dat het werken over de muren van divisies mogelijk maakt (één afspraakbrief voor patiënten). Van een sociale robot in de jeugdzorg (vaak minder bedreigend voor jongeren) tot een smart toilet met poepmeter (aangekondigd als ‘grote boodschap’ van de avond). Wie zijn keus voor een team na deze pitch nog niet had kunnen bepalen, kreeg een herkansing tijdens de speeddating-sessies. 

Uniek in Utrecht
Na de teamvorming ging men in de Brink aan de slag om de verbeterideeën verder uit te werken. Bij voorkeur tot een prototype, om deze op zondag aan de jury te presenteren. Tussendoor konden de deelnemers verschillende workshops volgen zoals Design Thinking, Patient Journey Mapping en Lean Business Modelling. Volgens de Canadese organisatie achter de wereldwijde formule van Hacking Health is het uniek dat in Utrecht alle teams in één ruimte werken. Waar dat elders in afzonderlijke – vaak besloten – ruimtes gebeurt, kan iedereen elkaar hier bezig zien. Sterker nog: de leden van verschillende teams helpen elkaar zo nodig een handje. 

Beste resultaat
Die samenwerking is ook de kracht van Hacking Health, hoor je van deelnemers. Je komt tot het beste resultaat door de expertise van de verschillende specialismen te benutten: de inzichten van patiënten en de kennis en ervaring van programmeurs, ontwerpers, ondernemers en zorgprofessionals. Het is natuurlijk prachtig om met een prototype je verhaal voor de jury te houden, maar elke stap die je tijdens zo’n zorghackathon met andere specialisten kunt zetten, is winst. Want veel ideeën worden in de dagelijkse praktijk nou juist niet uitgewerkt, omdat de kennis ontbreekt welke specialismen ervoor nodig zijn en wat zij kunnen bijdragen. 

Drie winnaars
De jury van Hacking Health Utrecht bestond uit Mirjam van Velthuizen (CFO UMC Utrecht), Erik Kaufman (CFO FocusCura), Philip J. Idenburg (CEO BeBright), Niek van den Adel (patiënt) en Carlo Gaillard (hoogleraar en medisch manager en voorzitter van de divisie interne geneeskunde en dermatologie van het UMC Utrecht). Zij kenden prijzen toe in drie categorieën. In Best human centered won ‘De mens achter de patiënt’ van Karen van Gelder en Annelies Hetharia. Zij bedachten samen met een team een digitale oplossing om zorgprofessionals meer informatie over de mens achter de patiënt te verstrekken, die van belang is voor de keuze van de behandeling. Karen van Gelder: “Wij hebben dit idee een hele stap verder kunnen brengen met ons eigen team, maar ook met de feedback van mensen uit andere teams. Je kunt onze oplossing zien op ynformedical.nl.”

De prijs voor Best innovation ging naar de zoutmeter van Jean Paul Vendeville, een E-Healthtoepassing waarmee patiënten thuis met één druppel urine hun zout- en kaliumgebruik kunnen meten. De bijbehorende app registreert de metingen en geeft persoonlijke feedback en adviezen. In de categorie Best datadriven healthcare won UrStatus van Teus Kappen. Deze tool geeft patiënten tijdens een ziekenhuisopname alle informatie over hun gezondheid overzichtelijk op een display (die ze nu alleen mondeling horen). 

Hacking Health
Dutch Hacking Health is een landelijke zorghackathon, die elk jaar wordt gehouden. Dit jaar namen ziekenhuizen deel in Leiden, Groningen, Maastricht, West-Brabant, Nijmegen, Utrecht en Ubbergen. De missie van de wereldwijde organisatie achter Hacking Health is om innovatie en digitale technologieontwikkeling in de gezondheidszorg te versnellen en te verbeteren.