EenVandaag 18:15uur: Vlieland over thuis bewaren van medicatie
Uit onderzoek van promovendus Niels Vlieland, werkzaam bij de Apotheek van het UMC Utrecht, blijkt dat geneesmiddelen thuis vaak niet goed worden bewaard. Patiënten bewaren geneesmiddelen regelmatig niet onder de juiste condities (temperatuur, vocht en licht). Ook bewaren zij geneesmiddelen waarvan de houdbaarheidsdatum al is gepasseerd, die niet meer herkenbaar zijn en/of zonder de bijsluiter. Vlieland promoveert donderdag 13 september op zijn onderzoek.
 
BNR 19:00uur: Leijten en Ramsey over hersenscan
In het UMC Utrecht hebben neuroloog Frans Leijten en neurochirurg Nick Ramsey 15 jaar gewerkt aan de ontwikkeling van een betrouwbare scan voor mensen met een hersenaandoening. Deze ontwikkeling is gedaan in samenwerking met Braincarta dat in 2015 is opgericht om de resultaten van het onderzoek om te zetten naar een volwaardig, medisch gecertificeerd product. Het CE keurmerk is toegekend. Vanavond leggen de UMC Utrecht artsen hoe de medische toepassing werkt. In plaats van een foto wordt er in de MRI scanner een film gemaakt, terwijl patiënten een taak uitvoeren. Braincarta maakt van de film weer een foto, waarin te zien is welke hersengebiedjes actief zijn tijdens de taak. Zo kan de neuroloog of neurochirurg zien welke gebieden moeten worden gespaard bij een operatie zodat de patiënt niet uit de operatie komt met spraak problemen of een verlamming.

EditieNL 18:00uur
Professor Leonard van den Berg van het UMC Utrecht geeft een toelichting op het wetenschappelijke onderzoek naar het effect van penicilline voor ALS patiënten. De resultaten van dit onderzoek worden eind dit jaar verwacht. Het onderzoek is een initiatief van het UMC Utrecht en het ALS-centrum. De 53-jarige ALS-patiënt Robert Paul Wielinga uit Gorssel onderging vorig jaar deze proefbehandeling en vertelt over wat deelname aan het onderzoek voor hem heeft betekent. De behandeling houdt in dat patiënten een jaar lang elke 3 maanden 21 dagen 8 uur lang aan een infuus wordt gelegd met penicilline G en hydrocortison.