​Op 18 augustus 2018 is Olympisch kampioen Maarten van der Weijden gestart aan de unieke uitdaging om de complete Elfstedentocht zwemmend af te leggen. Met deze sportieve krachttoer wordt geld opgehaald om veelbelovend kankeronderzoek mogelijk te maken. Ook het KWF-project SELECT van onze onderzoeker Kenneth Gilhuijs ontvangt een deel van deze opbrengst. Gilhuijs doet onderzoek naar hormoontherapie op maat bij borstkankerpatiënten. In totaal krijgen 11 onderzoekers een bijdrage van de opbrengst.
Na 163 kilometer en 55 uur na de start heeft Van der Weijden de tocht gestaakt vanwege zouttekort.

In de afgelopen decennia zijn er veel effectieve behandelingen ontwikkeld voor verschillende tumorsoorten. Grote vraag blijft echter: welke tumor vraagt om welke behandeling en hoe lang moet die behandeling duren? Kortom, hoe komen we tot een behandeling op maat voor elk individu, in plaats van een ‘one-size-fits-all’-benadering?
 
Binnen die vraagstelling past ook het onderzoeksproject van fysicus Kenneth Gilhuijs. Aan het UMC Utrecht wil hij een test ontwikkelen die het mogelijk maakt om vooraf te bepalen in welke mate een patiënt baat zal hebben bij hormoontherapie. Momenteel krijgen veel vrouwen met hormoongevoelige tumoren deze behandeling, om te voorkomen dat de tumor na de operatie weer terugkeert.
 
Meer over de Elfsteden-zwemtocht en over het project van Kenneth Gilhuijs:
https://www.kwf.nl/onderzoek/welk-onderzoek-krijgt-geld/Pages/Elfstedenzwemtocht.aspx
https://www.kwf.nl/onderzoek/welk-onderzoek-krijgt-geld/Pages/MvdW---Kenneth-Gilhuijs.aspx