“Op het moment dat je als zorginstelling zegt ‘wij gaan circulair en duurzaam inkopen’, dan is dat heel krachtig. De impact is veel groter dan alleen je eigen huis, je kunt de hele keten inspireren. Zo kunnen zorgorganisaties voortrekkers zijn in de versnelling naar een nieuwe economie.”


Het UMC Utrecht heeft zich aangesloten bij het MVO Netwerk Zorg. In dit netwerk van duurzame zorginstellingen en koplopers in het bedrijfsleven werken we aan sector brede transitie naar duurzaamheid. Door innovatie maken we die verduurzaming concreet en kostenefficiënt, om zo de samenleving meer gezondheid te brengen. De lat ligt hoog. In 2030 wil het UMC Utrecht volledig CO2-neutraal en circulair zijn, in 2050 wil de overheid dit voor de hele Nederlandse economie. Aan het woord is Ailin Haijer, netwerkmanager van MVO Netwerk Zorg en voorvechtster van zo snel mogelijke overgang naar deze nieuwe economie.

Wat is het MVO Netwerk Zorg?

“Het MVO Netwerk Zorg, dat zijn onze partners, de ziekenhuizen en zorginstellingen. Zij maken echt dit zorgnetwerk, dat valt onder MVO Nederland / De Groene Zaak, een groot netwerk van ruim 2500 duurzame organisaties uit allerlei sectoren. Als Netwerk Zorg hebben wij veel kennis over wat er speelt in de zorg. We delen die kennis en faciliteren de samenwerking rond duurzame thema’s en op welke manier die van toepassing kunnen zijn. Het UMC Utrecht was een van de organisaties van het eerste uur in ons netwerk om met die vraag aan de slag te gaan.”
 

Impact veel groter dan alleen je eigen huis

“Vanuit MVO Nederland / De Groene Zaak werken we aan de omslag naar een nieuwe klimaatneutrale, circulaire en inclusieve economie in Nederland in 2025. Een economie die gezondmakend is voor mens en milieu. We denken dat de zorgsector daar een hele belangrijke rol in kan hebben. Als een grote organisatie zoals het UMC Utrecht stevige doelen neerzet voor 2030 en zich uitspreekt ‘wij gaan circulair en duurzaam inkopen’, dan is dat heel krachtig. Je kunt als zorginstelling de hele keten inspireren, door niet alleen te zorgen voor de gezondheid van je patiënten, maar ook vragen te stellen over de gezondheid van de mensen die de producten maken, waar je mee werkt. De impact is dan veel groter dan alleen je eigen huis.”

 
Bedrijfskleding circulair maken

“Producenten hebben een bepaald volume nodig om duurzame producten te kunnen ontwikkelen en aan te bieden. Door je uit te spreken, wordt je in één keer een potentieel grote afnemer en breng je de markt in beweging. Ik vind het heel bijzonder dat het UMC Utrecht die voortrekkersrol heeft genomen in bijvoorbeeld de aanbestedingen voor bedrijfskleding en meubilair. Financieel zijn er misschien iets hogere investeringskosten, maar op langere termijn verdienen we dit makkelijk terug. Dat moeten we aan durven en willen gaan.”
 

Succesverhaal: Zorgeloos Afval

“Een ander voorbeeld is het pilotproject over de Specifiek Ziekenhuis Afvalbak, onderdeel van het programma ‘Zorgeloos Afval’, waaraan het UMC Utrecht ook meedeed. Dit project zocht een alternatief voor het gebruik van nieuw plastic, gemaakt van olie, in de SZA-bak. Die bak wordt namelijk gemaakt met als doel deze weer te verbranden. Dat is zonde van materiaal en kosten. We brachten de hele keten aan tafel. En het werd een succesverhaal. De afvalverwerker ging samenwerken met een afvalbakkenproducent en uiteindelijk is het gelukt een bak van gerecycled plastic te maken die aan alle voorwaarden voldoet. Het kan dus gewoon. Marktpartijen vinden dit heel interessant.”
 

En de toekomst? Duurzaamheid gemeengoed!

“Als netwerkmanager vind ik het mooi om te zien hoe je tot een heel ander gesprek komt, zodra iedereen aan tafel duurzaamheid voor ogen heeft. Met zo’n gezamenlijke ambitie lukt het om partijen over de eigen grenzen heen te laten kijken en belangen los te laten. Onze rol is om vanuit een onafhankelijke positie vragen te stellen, te bemiddelen en de ambitie hoog te houden. Daarom is onze focus dit jaar om actief aan projecten te werken met zorgorganisaties, om te laten zien dat het kan. De nieuwe economie is er al, met koplopers zoals het UMC Utrecht, en we willen dat nu versnellen en vergroten. Steeds breder, totdat duurzaamheid gemeengoed is. We hopen dan ook dat steeds meer zorgorganisaties hier aan mee gaan doen.”
 
© UMC Utrecht januari 2018, tekst: Marjon Waller, foto: Iris Duvekot.
 

Meer informatie?

mvonederland.nl/mvo-netwerk-zorg
www.csreurope.org
https://www.circulaireeconomienederland.nl/default.aspx