Pubers die een verkrachting hebben meegemaakt wachten vaker langer dan één week met onthullen dan jongvolwassen slachtoffers van een aanranding. Dit blijkt uit onderzoek van het Landelijk Psychotraumacentrum UMC Utrecht onder 323 vrouwelijke slachtoffers van een eenmalige verkrachting in de leeftijd van 12 tot 25 jaar.

Het vertraagd onthullen heeft niet alleen implicaties voor het niet tijdig ontvangen van medische hulp (zoals de behandeling van verwondingen, de preventie van SOA’s, HIV en ongewenste zwangerschap), maar hindert ook forensisch onderzoek, en daarmee de eventuele aanhouding en veroordeling van de verdachte. Slachtoffers die binnen 1 week onthulden, bleken 2-3x vaker naar de dokter of politie te gaan.

Centrum Seksueel Geweld

"In Nederland heeft 1 op de 8 vrouwen en 1 op de 30 mannen ooit een verkrachting meegemaakt," legt Iva Bicanic van het Landelijk Psychotraumacentrum uit. "In acute situaties is het belangrijk dat slachtoffers zo snel mogelijk, bij voorkeur binnen 1 week, hulp krijgen op medisch, forensisch en psychologisch gebied. Deze hulp werd voorheen – en wordt in sommige regio’s nog steeds – versnipperd aangeboden. Dat is onwenselijk. Daarom is op enkele plaatsen in Nederland een Centrum Seksueel Geweld (CSG) gevestigd waar politie, artsen, verpleegkundigen en hulpverleners samenwerken."
Eind 2015 moet er een landelijk netwerk van deze centra operationeel zijn, zodat alle acute verkrachtingsslachtoffers op snelle hulp en onderzoek door experts kunnen rekenen.

Referentie

Bicanic IAE, Hehenkamp LM, Putte E van de, Wijk AJ van, Jongh A de. Predictors of delayed disclosure of rape in female adolescents and young adults. European Journal of Psychotraumatology 2015;6;25883