Het is weer de feestelijke decembermaand! Een periode waarin ook bij het NVIC een gezellige sfeer hangt. De medewerkers bemannen onder de kerstboom de 24/7 telefoonlijn om alle vragen over vergiftigingen te beantwoorden. Mensen en dieren komen in aanraking met producten die specifiek deze feestmaand veel aanwezig zijn in onze huizen.

‘Feestintoxicaties’ bij mensen
Naast alcohol, drugs en een eventueel verdwaalde wilde paddenstoel worden de meeste ‘feest-intoxicaties’ bij mensen veroorzaakt door de planten die men in december graag in huis haalt. Populaire plantensoorten waar vooral jonge kinderen en verwarde mensen regelmatig een hapje van nemen zijn: de hulst, de kerstster, de amaryllis en de maretak. Al deze planten zijn in meer of mindere mate irriterend voor het maagdarmkanaal. Ze geven klachten als speekselvloed, misselijkheid, braken en diarree.

‘Feestintoxicaties’ bij dieren
Bij dierintoxicaties staat chocolade in december met stip op nummer één. Honden die veel chocolade eten, ontwikkelen symptomen als onrust, hyperactiviteit, koorts, verhoogde bloeddruk en versnelde hartslag. In ernstige gevallen kan verhoogde opwinding resulteren in (levensbedreigende) hartritmestoornissen en/of convulsies. Chocolade is ook giftig voor katten, maar zij eten doorgaans veel minder van een chocoladeletter of kerstkransje.
In de aanloop naar het nieuwe jaar komen ook de oliebollen en de kerststollen weer tevoorschijn. Heerlijk, maar rozijnen (en druiven) zijn potentieel gevaarlijk voor honden en katten; zij kunnen nierproblemen ontwikkelen na het eten ervan.

Niet of nauwelijks toxische ‘feestproducten’ die veel in december genuttigd worden door zowel mens als dier zijn: nepsneeuw, kerstboomnaalden (Abies sp.), fluorescerende armbandjes, vuurwerk(resten) en oase. Van deze feestartikelen zijn geen, of slechts milde klachten te verwachten.
Wel blijft het oppassen met sfeerlichtjes die werken op knoopcelbatterijen; let op dat kleine kinderen en huisdieren deze niet inslikken! Vooral de grotere knoopcellen (>15 mm) kunnen makkelijk in de slokdarm blijven steken en daar brandwonden veroorzaken.
Het NVIC raadt mens en dier natuurlijk aan om alleen eetbare producten te nuttigen tijdens de feestdagen. Mocht er onverhoopt toch een ongeluk gebeuren, dan is het NVIC 24/7 bereikbaar voor informatie via www.vergiftigingen.info en/of 030-274-8888 (alleen voor medische professionals).
Het NVIC wenst ieder fijne en gezonde feestdagen toe!