Jesper Hjortnaes ontvangt de Dekkerbeurs van de Hartstichting voor onderzoek naar ‘heart-on-a-chip’. Hij gaat met de persoonsgebonden beurs lichaamseigen hartweefsels van patiënten met hartfalen maken in het laboratorium.

“De moderne hartchirurgie zit in een tijd van herontdekking en innovatie”, zegt Jesper Hjortnaes, AIOS Cardiothoracale Chirurgie, afdeling Cardiothoracale Chirurgie en Post-Doc in het Regenerative Medicine Center Utrecht. “Een belangrijk onderdeel daarvan is de opmars van de regeneratieve geneeskunde. Zo is er een vooruitstrevende ontwikkeling gaande om lichaamseigen hartweefsel van patiënten te maken in het laboratorium, niet alleen om ziek hartweefsel te vervangen, maar ook om ziekte- en genezingsprocessen beter in kaart te brengen. Wij zijn met name geïnteresseerd in hartfalen en de behandeling daarvan.”

‘Heart-on-a-chip’

“Met behulp van de Dekkerbeurs van de Hartstichting, gaan we lichaamseigen hartweefsels van patiënten met hartfalen maken in het laboratorium. Hier maken we gebruik van de zogenaamde ‘organ-on-a-chip’ technologie, die ons instaat stelt op zeer kleine schaal, zo groot als een computerchip, hartweefsel te maken. We noemen deze weefsels ‘heart-on-a- chip’.”

Hartweefsels

“Deze ‘hearts-on-a-chip’ zijn uniek in de mogelijkheid hetzelfde patiënt gebaseerde hartweefsel aan een scala van omstandigheden bloot te stellen om daaruit ziekte en genezingsmechanismen te distilleren. Zo kunnen we niet alleen inzicht verkrijgen in verschillende mechanismen van hartfalen zoals het gebeurt in de mens, maar ook deze patiënten gebaseerde ‘hartweefsels’ gebruiken om effect van zowel bestaande als experimentele  behandelingen te bestuderen. En dit alles in een menselijk model van hartweefsel, maar dan buiten het lichaam, in het laboratorium.”