Onderzoeksleiders Joost Sluijter en Peter Loh starten twee nieuwe onderzoeken om hart- en vaatziekten eerder te herkennen en beter te behandelen. In onderzoeksteams werken wetenschappers samen met bedrijven aan de ontwikkeling van concrete oplossingen voor patiënten met hart- en vaatziekten. 

De Hartstichting heeft in totaal acht onderzoeksprojecten geselecteerd. De onderzoekers en bedrijven werken samen en willen met technische kennis een medisch probleem kunnen oplossen. De onderzoeken moeten leiden tot nieuwe behandelmethoden die artsen in de praktijk kunnen toepassen. Joost Sluijter richt zich met zijn team op een nieuwe techniek om het cholesterol te verlagen. Peter Loh en zijn team gaan hartfilmpjes verbeteren, zodat zij kleine veranderingen preciezer kunnen meten.

Nieuwe manier om cholesterol te verlagen

Het onderzoeksteam van Joost Sluijter zoekt een nieuwe manier om het cholesterol te verlagen. Dat is hard nodig, want ondanks dat er al meerdere medicijnen beschikbaar zijn om het cholesterol te verlagen, krijgen elk jaar duizenden mensen in ons land een hart- of herseninfarct als gevolg van slagaderverkalking.
Het onderzoeksteam ontwikkelt een nieuwe techniek die gebruikmaakt van kleine blaasjes, waarmee cellen onderling communiceren. De wetenschappers gebruiken die blaasjes om bepaalde opdrachten te geven aan levercellen. Het doel is dat hierdoor uiteindelijk het cholesterol in het bloed daalt.

Hartstilstand voorkomen door preciezer meten hartritme

Steeds meer mensen weten dat ze erfelijke aanleg hebben voor hartspierziekte. En dat ze dus extra risico lopen op een plotselinge hartstilstand. Maar toch is de kans om oud te worden zónder ooit een hartstilstand te krijgen, ook groot.
Het onderzoeksteam van cardioloog Peter Loh wil patiënten meer duidelijkheid bieden. De wetenschappers gaan hartfilmpjes (ECG’s) zo verbeteren, dat ze kleine veranderingen eerder en preciezer kunnen meten. Zo kunnen artsen patiënten met een hoog risico op een hartstilstand eerder opsporen en behandelen, en de rest geruststellen.

Meer informatie

Nieuwe onderzoeken moeten oplossingen voor patiënten bespoedigen (Bron: Hartstichting)

Joost Sluijter                                   Peter Loh