Meer onderzoek naar hartschade door chemotherapie. Voor dit goede doel stapten zaterdag 10 juni patiënten én zorgverleners op de tandem. Zij namen deel aan de zesde editie van de Tandemtocht van het UMC Utrecht Hart- en vaatcentrum. Met deze mooie fietstocht van 42 kilometer haalden ze ruim 9.000 euro op voor onderzoek naar hartfalen.

​Hilda van der Veen, patiënte, zat samen met Janine Kamphuis, arts-onderzoeker, voor de eerste keer op een tandem. Hilda kreeg een nieuw hart na hartschade door chemotherapie. “Ik heb hard getraind voor deze tandemtocht, omdat ik graag iets terug wil doen”, vertelt Hilda. “Met het geld dat we nu inzamelen met de fietstocht kunnen meer patiënten vroegtijdig starten met medicatie. Hiermee kunnen we voorkomen dat patiënten hartschade ontwikkelen. Zo rond ik mijn eigen traject met een goed gevoel af.”

Landelijk patiëntenbestand
Het doel van de tocht is geld bij elkaar te fietsen om een landelijk patiëntenbestand op te zetten. “We verzamelen gegevens van patiënten met hartschade door chemotherapie”, legt Janine uit. “Deze behandeling van kanker kan schade geven aan de spiercellen van het hart, waardoor hartfalen kan ontstaan. Met behulp van het patiëntenbestand kunnen we in de toekomst beter voorspellen welke patiënt mogelijk hartschade zal krijgen. Wanneer er dan hartschade optreedt, kunnen we vroegtijdig starten met medicatie en voorkomen dat de patiënt uiteindelijk hartfalen ontwikkelt.”

Muzikaal ontvangst
De deelnemers van de tocht fietsten een prachtige route van 42 kilometer door het Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug. Na een tussenstop bij Hoeve Ravenstein in Baarn, konden alle fietsers lunchen bij mede-sponsor Hotel-restaurant Oud London in Zeist. Hier kregen de deelnemers een warm, muzikaal ontvangst van de band BASIC-2. Peter van Renselaar, drummer van de band, kreeg net als Hilda ook een nieuw hart. Met het optreden wilde hij iets terug doen voor de medewerkers van de harttransplantatie, afdeling Cardiologie.

Resultaten onderzoeksproject
Vervolgens startte na de lunch het wetenschappelijke programma. Stefan Koudstaal, cardioloog in opleiding, presenteerde de resultaten van zijn onderzoek ‘Vroegdiagnostiek naar hartfalen’, het onderzoeksproject van de Tandemtocht 2017. Janine Kamphuis lichtte haar nieuwe onderzoek toe. Zij wil met haar onderzoek antwoord vinden op de vragen “Wat zijn risicofactoren voor het ontwikkelen van hartschade? Kunnen we voorspellen welke patiënten hartschade ontwikkelen? En kunnen we bij deze specifieke patiëntengroep hartfalen voorkomen?”

Wil je leven?
Hilda sloot de presentaties af met haar levensverhaal. “Ik was 46 jaar toen borstkanker werd geconstateerd. Na operaties, bestralingen en chemokuren, leek de borstkanker overwonnen. Ik werd echter erg benauwd en na vele onderzoeken bleek ik last te hebben van hartfalen. Ik kreeg een ICD, steunhart en gesprekken over een donorhart volgden. Ik wist niet of ik dat wilde, maar de arts vroeg wil je leven? Natuurlijk en in 2015 is mijn donorhart geplaatst. En nu kan ik weer 42 kilometer fietsen. Geweldig, ik kan het bijna niet geloven”, besluit Hilda.

Meer informatie
Via het goede doel Stichting Vrienden UMC Utrecht komt het geld van de Tandemtocht volledig terecht bij het onderzoeksdoel. Donaties zijn nog steeds van harte welkom via: https://www.actievoorumcutrecht.nl/evenement/tandemtocht.

Kijk voor meer informatie op: