Wetenschappers Leo Timmers en Jesper Hjortnaes ontvangen een onderzoeksbeurs, de zogenaamde Dekkerbeurs, uit handen van de Hartstichting. In totaal krijgen dertien talentvolle wetenschappers verbonden aan Nederlandse kennisinstellingen een persoonlijke onderzoeksbeurs. Met deze beurzen kunnen jonge wetenschappers de komende jaren vernieuwend onderzoek uitvoeren naar hart- en vaatziekten.

 
Onderzoekers Leo Timmers en Jesper Hjortnaes zijn samen met 11 talentvolle toponderzoekers van andere instellingen als beste naar voren gekomen uit 89 aanvragen die de Hartstichting heeft ontvangen. Hier ging een uitgebreide selectieprocedure aan vooraf. De toponderzoekers richten zich op oplossingen om hart- en vaatziekten eerder op te sporen en beter te kunnen behandelen. De projecten richten zich op de volgende specifieke onderwerpen:
 

Is schade na een infarct te beperken met minuscule blaasjes?

dr. Leo Timmers, cardioloog, UMC Utrecht Hart- en vaatcentrum (€316.000)

“Een tijd geleden ontdekten we dat stofjes die bepaalde stamcellen uitscheiden het hart kunnen beschermen tegen schade na een hartinfarct”, licht Leo Timmers toe. “Vervolgonderzoek liet zien, dat vooral de blaasjes die deze cellen produceren dit doen. Daarom willen we deze blaasjes nu toedienen en onderzoeken of wij zo de schade van een hartinfarct kunnen beperken en het hart beter kunnen laten pompen.”

Voor meer informatie, lees hier een interview met Leo Timmers naar aanleiding van het ontvangen van deze Dekkerbeurs.

 

Hartfalen nabootsen in een hart op een chip

dr. Jesper Hjortnaes, AIOS Cardiothoracale Chirurgie, afdeling Cardiothoracale Chirurgie en Post-Doc in het Regenerative Medicine Center Utrecht (€170.000)

Welke prikkels stimuleren dat er te veel bindweefselcellen groeien in het hart? Jesper Hjortnaes gaat dit nabootsen in een hartspier op een chip van slechts één vierkante centimeter. Deze microchip bevat een speciale gel met hartspier- en bindweefselcellen. De hartspiercellen zijn afkomstig van patiënten met verschillende vormen van hartfalen. “Door verschillende stofjes toe te dienen, kunnen we zien welke prikkels ervoor zorgen dat het hart bindweefselcellen aanmaakt.”

Voor meer informatie, lees hier een interview met Jesper Hjortnaes naar aanleiding van het ontvangen van deze Dekkerbeurs.

 

Dekkerbeurzen

Elk jaar reikt de Hartstichting persoonsgebonden Dekkerbeurzen uit aan getalenteerde wetenschappers. Het Dekker-programma is opgezet om de carrières van toponderzoekers én de ontwikkeling van hart- en vaatonderzoek te stimuleren. De afgelopen drie decennia heeft de Hartstichting ruim 55 miljoen euro geïnvesteerd in talentontwikkeling. Van alle onderzoekers die de hoogste beurs hebben ontvangen is de meerderheid (85%) hoogleraar geworden.