Terug

Actueel

UMC Utrecht gedeelde winnaar van de Ria van der Heijdenprijs 2019

vrijdag 29 november 2019

De afdeling psychiatrie heeft afgelopen vrijdag samen met Ypsilon en Anoiksis de Ria van der Heijdenprijs 2019 in ontvangst mogen nemen tijdens de Jubileumdag van Ypsilon.

Position paper: De betekenis van digitale innovatie in de jeugd-ggz

vrijdag 1 november 2019

Gamen, communicatie via sociale media en online leeromgevingen zijn voor kinderen en jongeren dagelijkse kost. Maar de kinder- en jeugdpsychiatrie heeft nog onvoldoende in beeld hoe het vakgebied zich moet verhouden tot technologie. Hoe kunnen innovaties de behandeling bijvoorbeeld verbeteren?

Gift van 70.000 euro voor onderzoek hersentumoren

vrijdag 6 september 2019

Maar liefst 34.393 euro haalde Kiwanis Club de Liemers te Zevenaar op voor onderzoek naarhersentumoren. Stichting STOPhersentumoren.nl verdubbelde het bedrag waarna het met een anonieme gift werd afgerond op maar liefst 70.000 euro! Kiwanis haalde het geld op met een golftoernooi en een Midsummer Night Festival dat ze organiseerde nadat een dierbaar lid overleed aan een hersentumor.

3 Veni-beurzen voor onderzoekers Hersencentrum

donderdag 18 juli 2019

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 166 jonge wetenschappers een Veni-beurs toegekend. Met deze beurs kunnen onderzoekers gedurende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen. Ook drie onderzoekers van het UMC Utrecht Hersencentrum ontvangen een Veni-beurs. Het gaat om dr. Alex Bhogal, dr. Bart Jongbloets en dr. Wouter van Rheenen.

Betto Deelmanprijs voor onderzoeker Tanja Nijboer

vrijdag 21 juni 2019

Onderzoeker Tanja Nijboer ontving vandaag de Betto Deelmanprijs 2019 vanwege haar uitzonderlijke verdiensten als neuropsycholoog en haar bijdrage aan het vakgebied van de neuropsychologie in Nederland.

Twee miljoen euro voor onderzoek naar behandeling op maat bij autisme

woensdag 12 juni 2019

Onderzoekers onder leiding van UMC Utrecht gaan een nieuwe methode ontwikkelen om kinderen met autisme een op maat gesneden behandeling te geven. Hiervoor ontvangen ze vandaag een subsidie van 2 miljoen euro van NWA-ORC. Autisme is een veelvoorkomende ontwikkelingsstoornis bij kinderen waar nog geen goede behandeling voor bestaat.

Vidi voor dr. Kevin Kenna

vrijdag 31 mei 2019

Dr. Kevin Kenna, senior onderzoeker Neurogenetica, heeft vanuit de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een VIDI-beurs ontvangen. Een zeer eervolle honorering. Kevin is een van de tien laureaten die in Utrecht zijn gevallen, en een van de twee in het UMC Utrecht.

Impact herseninfarcten beter te voorspellen met kwetsbaarheidskaarten

dinsdag 14 mei 2019

Voor een goed revalidatietraject is duidelijkheid over de prognose heel belangrijk. Om de impact van een herseninfarct beter te kunnen voorspellen gaan internationale onderzoeksgroepen samenwerken aan een kwetsbaarheidskaart van het brein. Het consortium wordt gecoördineerd door professor Geert Jan Biessels van het UMC Utrecht Hersencentrum.

Dutch Neurodevelopmental Disorders Day

vrijdag 15 maart 2019

Op donderdag 14 maart vond de vierde editie van de Dutch Neurodevelopmental Disorders Day plaats in Utrecht. De bezoekers luisterden naar diverse sprekers uit de neurowetenschappen, biologie, psychologie en neurologie en dat leverde levendige discussies op.

Depressie-behandeling met electroshock maakt nieuwe zenuwcellen aan

vrijdag 15 maart 2019

Een behandeling met electro convulsie therapie (ECT, vroeger ook vaak electroshock-therapie genoemd) bij depressie stimuleert de aanmaak van nieuwe zenuwcellen.