Dr. Pierre Robe is met ingang van 1 december benoemd tot hoogleraar neurochirurgie aan de Universiteit Utrecht.  Zijn ambitie? “Onze ambitie”, corrigeert hij meteen. “Hier levert een fantastisch team topzorg op verschillende terreinen binnen de neurochirurgie. Mijn rol als hoogleraar en afdelingshoofd is stimulerend en faciliterend, zodat we samen nog beter worden.”

Binnen het Hersencentrum van het UMC Utrecht verricht Pierre Robe  naast hoog-technische neuro-oncologische operaties uiteraard ook onderzoek. Zijn onderzoek richt zich op de weerstandmechanismen die bij tumorcellen in werking treden als reactie op een therapie. “Weet je de vinger te leggen op deze mechanismen, dan is de weg vrij richting voor volgende stap: het vinden van de juiste therapie op maat, de behandeling, het medicijn”, zegt hij. “ Maar zover zijn wij nog lang niet. Als wetenschapper én dokter-chirurg moet je het geduld opbrengen om stap voor stap met andere onderzoekers verschillende genetische aanwijzingen voor ook nog eens verschillende hersentumoren bloot te leggen. Ieder soort hersentumor ontwikkelt weer andere mechanismen om te overleven. Er is dus nog een weg te gaan voordat we een precies afgestemde behandeling vinden; de komende dertig tot vijftig jaar blijft een operatie noodzakelijk.”

Groeien

Ben je hoogleraar, dan openen zich andere deuren naar nieuwe kansen en mogelijkheden. “Niet voor mij persoonlijk, maar voor het team”, besluit Robe beslist. “Ik wil een visie bepalen, verbinden, steunen en condities scheppen. Iedereen in ons neurochirurgisch team moet de kans krijgen te kunnen groeien, zodat we samen nog betere zorg aan onze patiënten kunnen bieden.”