Bewegen is goed, ook voor patiënten die opgenomen zijn in het ziekenhuis. De conditie blijft beter, spieren blijven sterker, patiënten voelen zich beter én herstellen sneller. Ook is de kans op complicaties kleiner als ze meer uit bed komen tijdens de opname. Toch liggen en zitten patiënten in het ziekenhuis gemiddeld 90% van de dag. De afdeling Revalidatie, fysiotherapiewetenschappen en Sport ontwikkelde 3 nieuwe oefenprogramma's voor in bed, in de stoel en staand. Hiermee is het aantal mogelijkheden om te bewegen verder uitgebreid.

Het programma UMC in beweging is bedoeld om van het UMC Utrecht een beweegziekenhuis te maken. Weg met de pyjama en de sloffen, en negen van de tien uur in bed liggen. Onderzoeker Karin Valkenet: ‘We zijn onderzoek gaan doen naar het bewegen van patiënten in het ziekenhuis. Gemiddeld lopen patiënten op een dag 700 stappen, dit komt neer op zo’n 3 à 4 minuten op een dag. We proberen het voor patiënten aantrekkelijker te maken om uit bed te komen, bijvoorbeeld door ze te informeren over de tuin en de kunstroute in het ziekenhuis.’

7 minuten workout

Met de drie nieuwe video's met oefeningen kunnen patiënten op hun eigen niveau aan de slag, op het moment dat het hen uitkomt. Het advies is om de workout drie keer per dag te doen, ze duren zeven minuten. Er is een filmpje van een workout in bed, in de stoel en staand. Patiënten kunnen de filmpjes bekijken via het infotainment (ontspanning > beweeg mee!).

Naar de 7 minuten workout