De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 154 jonge wetenschappers een Veni-beurs toegekend. Ook aan dr. Danai Riga, die werkt op de afdeling Translationele Neurowetenschappen van het UMC Utrecht Hersencentrum in de groep van dr. Frank Meye. Ze heeft de subsidie ​​gekregen voor haar voorstel: 'Blijf kalm en let op: een blik van binnenuit'.

Over haar onderzoek

Stressvolle ervaringen komen vaak voor in ons dagelijks leven. Als je bijvoorbeeld een examen aflegt, word je onvermijdelijk gestrest. Een 'gezonde' hoeveelheid stress zal ons helpen te kiezen tussen uitgaan of studeren voor dat examen. Tijdens het examen helpt het ons om te concentreren en scherp te blijven, om de vragen goed te beantwoorden. Extreme stress zal ons vermogen om aandacht te besteden aan dingen die ertoe doen echter verminderen, en het zal ons impulsief maken en beslissingen doen nemen waar we later spijt van kunnen krijgen.

Riga: "Mijn onderzoek zal identificeren hoe stress onder controle wordt gehouden om onoplettendheid en impulsiviteit te voorkomen. Hiervoor zal ik bij muizen bestuderen hoe stress de manier verandert waarop hersengebieden met elkaar communiceren tijdens aandacht en besluitvorming. Deze Veni biedt mij een unieke kans om het verband tussen stress en psychiatrische stoornissen te bestuderen, in een fantastische omgeving zoals het Hersencentrum. Mijn uiteindelijke doel is om betere behandelingen voor door stress veroorzaakte stoornissen te ontdekken. Ik kijk ernaar uit om de krachten te bundelen met Frank Meye en de rest van het Translational Neuroscience-team! "