Het hebben van psychosegevoeligheid lijkt soms op jongleren. Wat wel of niet werkt tegen de stemmen is anders voor iedere activiteit, of het nou gaat om het simpelweg doen van de afwas, de boodschappen of het lezen van een boek

Boodschappen doen is een grote bal, afwas iets kleiner, maar lezen daarentegen heeft meer de vorm van een vierkant - hou dit alles maar eens in de lucht, en ook nog eens tegelijk! En om het nog ‘leuker’ te maken; de stemmen brengen je uit balans. Houdt die ballen en vierkanten maar eens hoog als je op een wiebelige eenwieler fietst - haast onmogelijk!

Mallemolen

Boodschappen doen is bijvoorbeeld een moeilijke opgave. Niet alleen komen er heel veel impulsen op me af, er is ook chaos. Ik moet letten op wat ik precies moet hebben, goed om me heen kijken en gelijktijdig zo min mogelijk letten op wat de stemmen zeggen. Het gebeurt dan ook nog wel eens dat ik ondanks het maken van een boodschappenlijstje zo duizelig en angstig word dat ik een aantal producten vergeet. Als ik uitgeput thuiskom moet de grond weer tot stilstand komen omdat alles draait. En dan zo min mogelijk impulsen van buitenaf. Het is niet gezellig, maar mijn gordijnen zitten daarom ook vaak dicht.

Een zoektocht

Het vergt energie, en gelukkig heb ik dankzij het Zorgprogramma Stemmen Horen veel inzichten gekregen. Stap voor stap heb ik geleerd wat ik wel of niet moet doen op specifieke momenten van de dag. Waarom bepaalde dingen soms wel en soms niet werken is nog een vraagteken, maar mijn zoektocht naar antwoorden is ook nog maar net begonnen.

Een ding wat wel werkt voor mij en voor mijn lieve vriend Glenn, is om het luchtig te houden. Wij weten dat het ervaren van een psychose zwaar is, niet alleen voor de persoon zelf maar ook voor de omgeving. Voor Glenn valt het niet mee om mij in angst, in tranen en verwarring te zien.  Nadat de psychose voorbij is en ik weer een beetje bij zinnen ben, kunnen we het er gelukkig over hebben. En samen  lachen om wat ik heb gezegd, of heb gedaan. Humor is zo belangrijk! Daarover in een volgende blog meer.
 

Taschaa & Glenn kennen elkaar vanaf hun jeugd en hebben sinds 2006 een relatie. Ze kwamen erachter dat Taschaa psychosegevoelig is. 7 dagen per week, 24 uur per dag hoort, ziet en ruikt Taschaa dingen die een ander niet ervaart. In 2015 kwam Taschaa bij ons in behandeling op de poli psychose. Ze volgde onder meer het Zorgprogramma Stemmen horen.

Taschaa en Glenn wonen inmiddels samen. De zorg voor Taschaa vraagt ook veel van Glenn. Hoe is het om te leven met psychosegevoeligheid, de moeilijke tijden, de chaos, de rust na een psychose en het op adem komen, de grapjes over wat is gebeurd? Taschaa en Glenn delen het in deze blog.