Vorige

Hoegaathet? december 2016

December 2016, nummer 4

Hoegaathet? is dé gezondheidskrant van het UMC Utrecht. Vier keer per jaar krijgt u deze gratis krant in de bus. In iedere editie aandacht voor enkele thema’s en ander medisch nieuws. Deze keer kunt u lezen over chronische darmziekten, het nieuwe WKZ Sportief en nierfalen.

Levensstijl speelt een rol bij chronische darmonsteking

IBD – Inflammatory Bowel Diseases – is de verzamelnaam van chronische darmontstekingen. De oorzaak van IBD is nog niet duidelijk. Naast een genetische aanleg zorgt iets in de omgeving...

Hoe werken je darmen?

Je darmen staan aan de binnenzijde helemaal in contact met de buitenwereld. Dat moet ook, want ze moeten de voedingsstoffen die van buiten komen, opnemen.

Microbioom en je gezondheid

Ziekteverwekkers, boosdoeners of juist waardevolle vrienden… Wat doen al die miljoenen bacteriën nu eigenlijk echt in je darmen?

Stamceltransplantatie bij chronische darmontsteking

Een chronische darmontsteking is tot nu toe niet te genezen. Voor patiënten bij wie niets anders helpt is stamceltransplantatie een laatste redmiddel.

Sport voor alle kinderen

Sporten is belangrijk, voor alle kinderen. Dat vinden ze bij hetWilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) ook. Daarom heeft het kinderbewegingscentrum WKZ Sportief opgezet met een aantal partners.

Pieter staat op de lijst voor een niertransplantatie

Wachten tot er een geschikte donornier is... Tot die tijd komt Pieter Smit (44) driemaal per week in het UMC Utrecht voor nierdialyse. Dat is noodzakelijk om afvalstoffen uit zijn bloed...

Als je nieren het niet meer goed doen...

Als je nieren het niet meer goed doen is transplantatie meestal de beste behandeling. Tijdens het wachten op een donor-nier moet je dialyseren. Dialyse kan het verwijderen van...

Werking van de nieren

De nieren zijn continu bezig om water met afvalstoffen te verwerken tot urine. Door te eten, drinken en energie te verbruiken, worden die afvalstoffen gemaakt. Een deel wordt uitgepoept...

Nierherstel kan dat wel?

Van een griep herstel je vaak vanzelf. Ook een wondje geneest meestal. Maar je nieren kunnen zichzelf niet herstellen. Helpt een handje hulp van buitenaf? Het UMC Utrecht doet onderzoek.

Da's mijn zorg

Honderden mensen stellen jaarlijks hun lichaam ter beschikking aan de wetenschap. Om familieleden de gelegenheid te geven hen gezamenlijk te herdenken, organiseert hoogleraar Ronald Bleys...

Kerstactie Merry X-mas

In het UMC Utrecht en het WKZ willen we iedereen zoveel mogelijk laten genieten van de feestelijke sfeer. Juist in december is dat extra belangrijk. Helpt u ook mee?

Publiekslezing slokdarmkanker

Je staat er niet alleen voor. Dat is het gevoel dat het UMC Utrecht met de publiekslezing slokdarmkanker wil geven aan patiënten en hun naasten.