Vorige

Sport voor alle kinderen

Het lijkt zo vanzelfsprekend: kinderen spelen en sporten, dat is immers leuk en gezond. Maar wat als een kind een beperking heeft? Chronisch ziek is? Vaak in het ziekenhuis ligt? Kan je dan wel sporten en waar kun je terecht?

Klaar voor de start?

  

Chronisch ziek maar altijd zin in voetballen. Of in bed maar alle dagen lonkt de basketbal die in de hoek ligt. Herkenbaar? Vaak zijn de aandoening of ziekte zelf geen belemmering voor kinderen om te sporten. Het kunnen andere redenen zijn di  ze ervan weerhoudt. Bijvoorbeeld hun conditie die (nog) niet goed is of een gebrek aan zelfvertrouwen. WKZ Sportief op weg is speciaal ontwikkeld om die barrières te overwinnen. Via dit educatieve programma kan je kind deelnemen aan bijvoorbeeld een cursus mindfulness, zelfverdediging of rolstoelvaardigheid.

Samen sta je sterk
 

Ook in de sportwereld is een goed en uitgebreid netwerk belangrijk. Met deze gedachte is WKZ Sportief netwerk opgezet: alle Utrechtse organisaties die zich inzetten voor kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking die willen sporten, zijn hierin samengebracht. Ze wisselen kennis en ervaring uit om de kans te vergroten dat kinderen gaan sporten en dat ook blijven doen. Verder is het netwerk bedoeld als vraagbaak voor iedereen die meer informatie wil over sportmogelijkheden. Meer weten? Kijk op de pagina van WKZ sportief. www.hetWKZ.nl/wkzsportief

Wist u dat WKZ Sportief...
 

• ... op 19 september feestelijk geopend is door burgemeester van Zanen van Utrecht en oud-schaatser en olympisch kampioen Jochem Uytdehaage?
• ... op de openingsdag tientallen clinics verzorgde onder leidin  van bekende sporters en Bart Meijer, bekend van het Klokhuis, dit presenteerde?
• ... die dag ook een cursus rolstoelvaardigheid aanbood en kinderen bekende sporters konden interviewen op een heuse persconferentie?
• ... mede mogelijk is gemaakt door uw gift aan Vrienden WKZ? De stichting haalde maar liefst 445.000 euro op met een wervingsactie die van start ging tijdens de Grand Depart Tour de France

Uit je dak!

Óp het dak, welteverstaan. Want met WKZ Sportief aan bed kun je een keer per week onder begeleiding sport- en spelactiviteiten doen op het spiksplinternieuwe sportdakterras van het WKZ, een van de locaties waar je kunt sporten als je in het ziekenhuis ligt. Studenten van het ROC Sportcollege Utrecht komen hiervoor speciaal naar het WKZ. Met een strandkar vol sport- en spelmateriaal doen ze allerleisportieve activiteiten en spelletjes met de opgenomen kinderen.

 

 

3, 2, 1... GO!

Sport voor alle kinderen

Komt een kind op het spreekuur… Klaar voor de start? Samen sta je sterk Stel, je hebt een kind met een beperking of een zoon of dochter die chronisch ziek is. Hoe zorg je ervoor dat het bijvoorbeeld kan voetballen, zwemmen of balletten?

Sporten is belangrijk, voor alle kinderen. Dat vinden ze bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) ook. Daarom heeft het kinderbewegingscentrum WKZ Sportief opgezet met een aantal partners (zie kader). Zoek je je vereniging voor je kind? Of wil je advies over wat je zoon of dochter zou kunnen doen aan sport en beweging? WKZ Sportief kan je verder helpen. Aan de andere kant kunnen ook scholen en sportverenigingen hier terecht om kinderen te begeleiden. WKZ is dus eigenlijk een soort sportmakelaar.

WKZ Sportief kent vier deelprogramma’s. Op deze pagina’s kun je meer zien en lezen hierover. Wil je meer informatie? Kijk op de pagina van WKZsportief

Komt een kind op het spreekuur…

 

Welke sport past bij jou en waar kun je die beoefenen? Voor antwoord op deze vraag en alle informatie die je nodig hebt om van start te gaan bij een fijne sportvereniging, kun je terecht bij WKZ Sportief advies. Het kinderbewegingscentrum en de jeugdartsen van de gemeente Utrecht komen acht keer per jaar in het WKZ om een sportadviesspreekuur te houden. Kinderen worden aangemeld via de huisarts, jeugdarts, fysiotherapeut of behandeld specialist. Ook kun je als ouder zelf een afspraak maken via de website van WKZ Sportief. En wist je dat de jeugdarts ervoor verantwoordelijk is dat een kind in de eigen wijk naar zijn favoriete sportclub kan?