Terug

Denken wordt het nieuwe doen

Verlamde mensen kunnen communiceren via een speciale computer

Denken wordt het nieuwe doen voor ernstig verlamde mensen. Want het onmogelijke lijkt nu mogelijk: met een spectaculaire uitvinding kunnen hersenen van verlamde mensen een computer besturen.

Elk jaar raken ongeveer 30.000 mensen in Europa ernstig verlamd door een ongeluk, hersenbloeding of zenuwaandoening. Deze mensen zijn volledig afhankelijk van hun omgeving, zelfs voor het veranderen van een televisiezender. Er is geen medicijn voor herstel.

Computer besturen

Prof. dr. Nick Ramsey is hoogleraar en verbonden aan het UMC Utrecht. Hij heeft een brain computer interface ontworpen waarmee verlamde mensen hopelijk een computer kunnen besturen. Hij wil daarvoor elektroden implanteren in het brein van deze patiënten om de hersenactiviteit te meten. Dat is nodig voor een goed signaal, maar het is natuurlijk een enorm zware ingreep.

Met een elektrode die op de hersenen ligt, meet Ramsey de activiteit van een half miljoen zenuwcellen. Als de patiënt zich een beweging inbeeldt, wordt een deel van die zenuwcellen actiever en dat signaal kan eruit gefilterd worden. Na jarenlang onderzoek is de techniek nu zo ver én veilig dat verlamde patiënten de brain computer interface kunnen krijgen.
“We geven mensen een schakelaar,” legt Ramsey uit. “Met die breinschakelaar kunnen ze bestaande hulpmiddelen bedienen voor communictie of een alarm. En later ook de bediening van huishoudelijke apparaten.”

Kijk voor meer informatie op www.neuroprothese.nl