English translation for this page is not available

Vorige

Speciale poli slokdarmkanker

Mensen die mogelijk slokdarmkanker hebben, kunnen terecht bij een speciale poli van het UMC Utrecht cancer center: een expertisecentrum op dit gebied. Specialisten zien hier veel patiënten met deze relatief zeldzame vorm van kanker.

Slokdarmkanker is een sluipende ziekte. De eerste klachten zijn vaak vaag: wat pijn bij het slikken of eten dat niet goed wil zakken. Tegen de tijd dat alarmbellen gaan rinkelen, is de ziekte meestal al ver gevorderd. En dan wil een patiënt uiteraard snel weten waar hij of zij aan toe is. Is het slokdarmkanker? Is ’t uitgezaaid? Soms kan een zware operatie nog uitkomst bieden. Maar als er al tumorcellen over het lichaam verspreid zijn, is zo’n levensreddende ingreep meestal niet meer mogelijk.

Alle specialisten

Op de slokdarmkankerpoli krijgen patiënten na doorverwijzing door de huisarts op één dag het antwoord op deze vragen. Alle noodzakelijke vervolgonderzoeken, zoals een echo en een ct-scan, worden snel gepland. Binnen een week is er een behandelplan. Op het wekelijkse spreekuur zijn alle betrokken specialisten aanwezig zoals de maag-darm-leverarts, chirurg, oncoloog en radiotherapeut.

Vast aanspreekpunt

Elke patiënt krijgt een verpleegkundig specialist als eerste aanspreekpunt. Die coördineert de behandeling en de onderzoeken. “In zo’n onzekere periode met mogelijk een lang behandeltraject is een vast contact heel belangrijk,” legt verpleegkundig specialist Carlo Schippers uit. “Ik ken de patiënt persoonlijk en kan snel ingrijpen als iemand zich zorgen maakt over bijvoorbeeld zijn conditie.”

Kennis delen

De behandelaars van het UMC Utrecht zien veel patiënten met slokdarmkanker en ze opereren er vijftig tot zestig per jaar. Schippers: “We kennen alle problemen waar patiënten mee geconfronteerd worden. Maar we willen ook graag patiënten mobiliseren om hun kennis en ervaringen uit te wisselen. Vandaar dat wij in januari voor het vijfde achtereenvolgende jaar de Slokdarmkankerweek organiseren, met info voor patiënten, naasten en andere belangstellenden.”

De slokdarmkankerweek van 25 tot 30 januari 2015

 • 26 januari
  19.00 uur tot 21.30 uur
  Infoavond met publieks-lezing, speeddaten met het behandelteam, vragenpanel en informatiemarkt.
 • 28 januari
  Dieetadviezen en voedingsinformatiestand op de poli.
 • 29 januari
  09.00 uur tot ca. 13.00 uur
  Live operatie te volgen in een collegezaal.