Vorige

Een groeiende kinderwens

Sylvia (31) is zwanger van haar eerste kind. Zij heeft al jaren last van een nieraandoening – het nefrotisch syndroom – wat haar onzeker maakt over haar zwangerschap.

“Toen ik deze nierziekte kreeg, was ik niet bezig met de vraag of ik kinderen wilde. Dat kwam pas later.” Met het nefrotisch syndroom lekken er eiwitten uit de nieren weg. Met goede medicatie en een dieet is de aandoening meestal onder controle te houden. Maar het kan voorkomen dat de nierfunctie verder verslechtert en dat uiteindelijk dialyse of een niertransplantatie nodig is. Sylvia was blij dat haar aandoening onder controle was, dat haar kwaliteit van leven – ondanks haar aandoening – goed was. Maar na een aantal jaar kregen zij en haar man Bart een kinderwens. “Eerst stopte ik die weg. Ik dacht: wees blij dat je gezond bent en vraag nu niet te veel. Maar na verloop van tijd dacht ik: waarom eigenlijk niet.”
 
Zo’n stel als Bart en Sylvia ziet gynaecoloog Titia Lely regelmatig op de polikliniek zwangerschap voor nierpatiënten. “De tijd dat je bij nieraandoeningen beter niet zwanger kon raken, ligt gelukkig achter ons. Maar het is wel een factor om rekening mee te houden. Aan de ene kant is er een risico voor de moeder. Een zwangerschap doet een groot beroep op je nieren, je belast ze extra. Aan de andere kant kan de nieraandoening zelf ervoor zorgen dat de placenta minder goed groeit. Daardoor blijft de baby kleiner en kan ook te vroeg geboren worden.”
Om die risico’s zoveel mogelijk te beperken en met name optimale zorg door nefroloog en gynaecoloog samen te leveren, is deze polikliniek gestart. “We passen de medicatie aan, kijken goed naar de bloeddruk, controleren vaker op eiwit in de urine en volgen de groei van de baby meer dan anders.” 
 
Over tien weken verwacht Sylvia haar baby. Natuurlijk maakt ze zich zorgen. Want het is niet niks. Maar het stelt haar gerust dat op deze poli alle kennis en kunde aanwezig is.

Met een ziekte zwanger worden en zwanger zijn

Publiekslezing 21 juni

Heb je een chronische ziekte of aandoening en wil je zwanger worden of ben je zwanger? Dan heb je vast een heleboel vragen hierover. Tijdens deze publiekslezing krijg je antwoord hoe je je het beste kunt voorbereiden op je zwangerschap en daardoor goed beslagen ten ijs komt als je eenmaal zwanger bent. Dus als je diabetes, een hart- en vaatziekte, nierziekte, psychiatrische aandoening, hiv of iets anders hebt en zwanger bent of wil worden, schrijf je in. 
 
Tijd: 19.30 uur (zaal is open vanaf 19.00 uur)
Adres: Heidelberglaan 100, 3584 CX Utrecht
Toegang: gratis (wel van tevoren aanmelden)
 
Meer informatie & aanmelden: 
 

Meer publiekslezingen

Zo’n tien keer per jaar organiseert het UMC Utrecht een publiekslezing over een aandoening. Het doel hiervan is dat mensen die daar behoefte aan hebben, geinformeerd worden over de nieuwst ontwikkelingen en vragen kunnen stellen aan gespecialiseerde artsen.

Benieuwd welke onderwerpen nog meer dit jaar op het programma staan?