Vorige

Bewegen is zo belangrijk

“De Grand Départ van de Tour de France 2015, op 4 juli in Utrecht, is niet alleen het startschot voor een fantastisch sportspek-takel, maar ook het slot van een honderd dagen durende geldinzamelingsactie. En die moet een blijvende herinnering achterlaten, zo wil de gemeente. Daarvoor zijn twee goede doelen geselecteerd: het Jeugdsportfonds en het WKZ Kindersportcentrum. Beide zetten zich in om ieder kind, ziek of gezond, de gelegenheid te bieden om te sporten.”
 

Sponsorcampagne

“Als hoofd van het kinderbewegingscentrum, waar we vooral gericht zijn op bewegingstherapie, ben ik gevraagd mij hiervoor in te zetten en dat doe ik graag. Op 26 maart start die periode van honderd dagen waarin de gemeente Utrecht zo’n 150 evenementen organiseert. Dan voeren wij met Vrienden WKZ de sponsorcampagne ‘Wij kleuren geel’. We zullen vertellen dat sporten voor kinderen met een chronische ziekte belangrijk is omdat ze actief bezig zijn en ook nog eens leeftijdsgenootjes ontmoeten. Maar plezier staat voor mij bovenaan. Niet alleen straks in de nieuwe sportzones binnen en buiten het WKZ, óók bij ‘gewone’ sportverenigingen in hun eigen woonplaats. Want het is eveneens ons doel een kenniscentrum te worden dat sportverenigingen, sportleiders en ouders informeert hoe sport te organiseren voor chronisch zieke kinderen. Een tiener met bijvoorbeeld autisme of een longziekte moet ook lekker kunnen voetballen.”

Topprestatie

“De Tour de France vind ik een mooi evenement. Hier kun je zien wat een getraind lichaam kan. Het is mijn ambitie kinderen te begeleiden hén een topprestatie te laten leveren. Voor bijvoorbeeld een kind met een spierziekte is zichzelf aankleden, naar school gaan en meedoen aan het sociale leven een vergelijkbare topprestatie als de Tour de France voor een wielrenner.”

Janjaap van der Net
Kinderfysiotherapeut en hoofd van het kinderbewegingscentrum.
Spreker tijdens de publiekslezing 'Sport en bewegen voor elk kind en overal'

Publiekslezing

24 maart 2015: Sport en bewegen voor elk kind en overal

Een ziek kind wil niets liever dan actief meedoen met zijn vriendjes tijdens het spelen en sporten. Bewegen is belangrijk voor hun lichamelijke en psychosociale ontwikkeling. Maar meedoen is niet altijd vanzelfsprekend. Tijdens deze publiekslezing gaan sprekers in op het belang van (veilig) bewegen voor kinderen met en zonder ziekte of beperking.

Tijd: 19.30 – 21.30 uur
Toegang: gratis

Kijk voor meer informatie over de publiekslezingen en aanmelden op de website van het UMC Utrecht.