Vorige

Hoe zit dat met je hart

Stel, u bent een man, rond 45 jaar, ziet een klein buikje opbollen onder uw shirt en opeens denkt u: oké, hier moet ik nu echt eens iets aan doen! Herkenbaar?

Bewegen dus! Goed voor je hart, dat is bij de meeste mensen wel duidelijk. Maar soms is er ook een risico aan verbonden. Bij mensen die daar gevoelig voor zijn, kan een forse inspanning juist leiden tot hartklachten. In het ergste geval kan een sporter zelfs volkomen onverwacht overlijden aan een hartinfarct. Dit gebeurt in Nederland ongeveer 300 keer per jaar.

Hogere kans

Als je beginnende sporter bent en kiest voor een medische sportkeuring, word je lichamelijk onderzocht. Dan krijg je een bloedonderzoek en wordt er een hartfilmpje gemaakt. Maar hierin kunnen artsen niet zien of de aderen rondom je hart, de kransslagaderen, gezond zijn. Een ct-scan kan wél zichtbaar maken of je vernauwingen in die aderen hebt door kalk- of vetaanslag. Deze verhogen de kans op een hartinfarct. Daarom onderzoekt het UMC Utrecht of het zinvol is om bij 45-plussers ook een hartscan te maken.

Voorkomen?

Thijs Braber, cardioloog in opleiding en onderzoeker bij het UMC Utrecht, voerde een onderzoek uit bij 300 45+-mannen die een sportkeuring hadden laten doen. Hij maakte bij hen ook nog een ct-scan van het hart. Ondanks een goede uitslag bij de sportkeuring bleek bijna één op de vijf mannen vernauwde kransslagaderen te hebben. “Het lijkt er dus op dat zo’n test bij een sportkeuring hoort,” vindt Braber. “Of dit echt zinvol is, weten we pas als we bij een grotere groep mannen hebben uitgezocht of je door behandeling ook kunt voorkomen dat deze sporters een hartinfarct krijgen.” Voorlopig maakt een hartscan dus nog geen onderdeel uit van een standaard sportkeuring.