English translation for this page is not available

Vorige

Annemiek vertelt over de Gezondheidscursus

"Vergroot je kennis"

Het UMC Utrecht biedt de Gezondheidscursus aan, waarin steeds één thema centraal staat. In oktober start de vijfde reeks met het thema infectie en afweer. Het initiatief komt van studenten geneeskunde. “Mensen nemen een actievere rol in de zorg voor hun eigen gezondheid,” vertelt Annemiek de Nooijer (25), laatstejaars student en één van de organisatoren. 
 

Allereerst, los van de cursussen, welke gezondheidstip geef jij iemand die daarom vraagt?  

“Vergroot je kennis. Heb je een ziekte of aandoening? Vraag door aan de arts. Durf vragen te stellen, zodat je begrijpt wat hij zegt. Dat geldt ook bij de huisarts: waarom deze pillen voor mijn hoge bloeddruk en wat is de werking ervan? Ook als je geen aandoening hebt, is het nuttig om je kennis te vergroten over bijvoorbeeld gezonde en gevarieerde voeding. Informeer jezelf. Word gezondheidsvaardig.”
 

Dat is ook het uitgangspunt van de gezondheidscursussen?

“Zeker. Het verschil in gezondheidsvaardigheden is de belangrijkste factor voor ongelijkheid in gezondheid. Door het volgen van de cursus wordt het makkelijk informatie toe te passen en te beoordelen. Het is een mooie wisselwerking trouwens: cursisten leren over hun gezondheid en kunnen uitgebreid vragen stellen, wij als studenten leren onze kennis begrijpelijk over te brengen. Ons vakgebied kent nogal wat ingewikkelde termen en woorden. Ook horen we wat bij mensen leeft. Deze cursus is ook een initiatief van studenten. ‘Afgekeken’ van het UMC Maastricht waar het programma al enkele jaren succesvol liep. Het UMC Utrecht is erg betrokken, we organiseren dit samen en het ziekenhuis steunt ook financieel.”
 

Wat kunnen cursisten verwachten?

“Eind oktober start de vijfde cursus. Een cursus bestaat uit vijf avonden. Er is altijd een thema, deze keer is dat infectie en afweer. We starten elke avond met een lezing van een medisch specialist, daarna is een informatiemarkt, vervolgens wordt gepraat in werkgroepjes van ongeveer tien cursisten en een studentbegeleider. Daar is er alle tijd voor vragen. Het is heel divers: zo is bij reuma het afweersysteem (immuunsysteem) ontregeld, dus deze ziekte komt zeker aan bod in deze serie. Maar ook wordt uitgebreid ingegaan op (tropische) 
infectieziekten, allergieën, antibioticagebruik en actueel onderzoek.” 

 

Zijn de cursisten uitsluitend patiënten?  

“Nee hoor, er komen ook veel partners en familieleden van patiënten en algemeen geïnteresseerden. Iedereen is welkom. Het is zeker niet alleen voor patiënten.”
 

Op internet is ook veel informatie te vinden. Wat voegt de Gezondheidscursus toe?

“Naast interessante sprekers die gespecialiseerd zijn in de onderwerpen, ben je actief met de kennis bezig. Alle vragen die je hebt, kun je stellen. En in de werkgroepjes wordt verder over het onderwerp gediscussieerd. Op internet vergaar je kennis meer passief. Daar is niks mis mee, hoor. Maar met deze cursus ondersteunen we mensen actief om regie te voeren over gezondheid en zorg. De tijd dat de arts op een hoog, onbereikbaar voetstuk stond, is aan het verdwijnen. Mensen nemen een actievere rol in de zorg voor hun eigen gezondheid. Deze cursussen leveren daar zeker een bijdrage aan.” 
 

Kom ook!

De Gezondheidscursus infectie en afweer vindt plaats op 26 oktober, 2, 9, 16 en 23 november. De kosten voor vijf avonden: € 25,-. Meer info en inschrijven: