English translation for this page is not available

Vorige

Hartinfarct bij vrouwen: hoe herken je de signalen?

Bij een hartinfarct is snel handelen van levensbelang. Maar dan moet je wel de symptomen herkennen. Zo verschillend als mannen en vrouwen zijn, zo anders – en vooral vager – zijn ook de voortekenen van een hartinfarct.

Welke klachten kun je als vrouw maar beter serieus nemen?

  • Pijn in bovenbuik, kaak, rug 
  • Kortademigheid 
  • Extreme moeheid 
  • Duizeligheid 
  • Onrustig gevoel 

Wist je dat...

  • ... vrouwen die vroeg in de overgang komen, een iets grotere kans op hart- en vaatziekten hebben? 
  • … vrouwen die voor hun veertigste in de overgang komen, een anderhalf keer zo grote kans op hart- en vaatziekten hebben als vrouwen die rond hun vijftigste in de overgang komen? 
  • … mensen die roken twee keer zoveel kans op hart- en vaatziekten hebben?
  • … overgewicht en een hoge bloeddruk risicofactoren zijn?
  • … het bij hart- en vaatziekten meestal om de combinatie van factoren gaat, waardoor het risico echt groot wordt?

Rikie (74): “Pijn op de borst, een drukkend gevoel en pijn in de linkerarm. Dat zijn volgens mij de klachten en die zijn voor iedereen hetzelfde, toch? Drie jaar geleden is mijn zus met loeiende sirenes naar het ziekenhuis gebracht, omdat ze een hartinfarct had. Sindsdien let ik extra op mijn gezondheid en lichaam. Ik ben bewust gaan afvallen, want overgewicht is een belangrijke risicofactor bij hartfalen. Inmiddels ben ik al tien kilo lichter.”

Jan (50): “Ik ben de bedrijfshulpverlener (bhv’er) op mijn werk, dus dit zou ik moeten weten. De klassieke klachten voor hartfalen zijn pijn op de borst met uitstralingen naar de armen en overmatig zweten, misselijkheid en braken. Wat, zijn ze bij vrouwen anders, echt? Dat meen je niet! Zelf probeer ik om de kans op een hartaanval te verkleinen door zo gezond mogelijk te leven. Daar ga je als je ouder bent toch meer op letten. Vooral stress is zo slecht voor je lichaam.”

Maartje (33) en Rosa (1,5): “Gelukkig ken ik niemand in mijn omgeving die een hartaanval heeft gehad, maar ik weet wel dat hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer één onder vrouwen is. Volgens mij hebben vrouwen pas na de overgang meer kans op een hartinfarct. Ook las ik laatst dat vrouwen de signalen vaak over het hoofd zien. Maar om welke klachten het nu precies gaat? Dat kan ik me dan weer niet herinneren.”

Steven (34): “Mijn vader is in 2007 naast me gestorven aan een hartaanval. Hij begon te schokken met zijn ledematen, zijn ogen rolden weg en toen viel hij neer. Zijn hart kreeg geen zuurstof meer, het ging allemaal zo snel. Bij vrouwen zullen de signalen wel hetzelfde zijn... Sinds het overlijden van mijn vader denk ik over veel dingen extra na; ik let ook meer op mijn gezondheid. Ik probeer stress te voorkomen en leef in het nu, rook niet en eet niet te vaak ongezond.”

Anja (49): “Goh, dit zou ik als vrouw toch moeten weten hè? Volgens mij zijn de signalen bij vrouwen veel minder herkenbaar zijn dan bij mannen. Uit het zich niet in warrige spraak, zweten en pijn in de linkerarm? Niet? Dat is toch erg. Dan heb ik dus over die andere klachten gelezen, maar onthoud ik ze niet. Ik denk dat dat komt omdat ze wat vager zijn. Ik bedoel: een onrustig gevoel, pijn tussen de schouderbladen, kortademigheid en vermoeidheid. Als ik daar last van heb, zou ik gewoon in bed gaan liggen.”

Arjan (45): “Ik denk dat de symp-tomen voor iedereen hetzelfde zijn. Denk aan wit wegtrekken en kort-ademigheid. Maar ik heb het dus fout? O, dat is niet best. Mijn vrouw is medicus, dit had ik toch wel moeten weten. We werken beiden wel aan onze gezondheid om de kans op ziektes of het risico op hartfalen zoveel mogelijk proberen te voorkomen. We roken niet, drinken matig en ik fiets elke dag zestien kilometer naar mijn werk.”

Marij (35): “Aha, hier heb ik laatst over gelezen. De klachten zijn bij vrouwen namelijk anders, dat vond ik zo opmerkelijk. Duizeligheid, misselijk, kortademig, pijn in de onderrug, en… misschien vergeet ik er nog een paar. Die klachten had ik vooraf nooit geassocieerd met hartfalen. Toch best gek, dat de meeste mensen vooral de symptomen herkennen die bij mannen voorkomen. Goed dat hier nu eens aandacht voor is.”

Iet (76): “Zeven jaar geleden kreeg mijn man een hartinfarct. Hij voelde zich heel de dag al niet zo lekker en toen we na een verjaardagsfeestje ’s avonds terug naar huis reden, kreeg hij het plotseling erg benauwd. Hij begon helemaal te piepen. Ik ben meteen naar het ziekenhuis gereden en gelukkig waren we op tijd: het gaat nu weer goed met hem. Sindsdien let ik zeker op signalen die kunnen duiden op hartfalen, maar ik had niet verwacht dat die bij vrouwen anders zijn. Heb ik op mijn leeftijd toch weer wat geleerd.”

Jorrit (34) met Abe (16 maanden): “Hartfalen wordt veroorzaakt doordat het hart te weinig zuurstof krijgt. Dit had volgens mij te maken met een verstopping van de kransslagader. En de signalen? Druk op de borst, tintelende handen en… Nee, verder kom ik niet. Best erg dat ik dit niet weet. Maar deze klachten zijn dus anders bij vrouwen? Ik had geen idee. Daar moet ik me maar eens beter in gaan verdiepen.”

Nelleke (50): “Wat een eng idee dat de symptomen van hartfalen die ik ken vooral bij een man horen. Als ik last van mijn hart zou krijgen, heb ik dus misschien geen idee wat er aan de hand is. In plaats van naar de dokter te gaan, zou ik waarschijnlijk in bed gaan liggen. Pfff, dat vind ik best heftig als ik erover nadenk wat er dan kan gebeuren. Ik zou zweten, extreme vermoeidheid en pijn in de bovenbuik eerder onder overgangsklachten scharen. Daar heb ik al een tijdje last van. Ik ga er meteen meer over lezen.”