Nierpatiënten die zwanger willen worden of het al zijn kunt u voortaan doorverwijzen naar de poli nierziekten en zwangerschap in het WKZ Geboortecentrum, de eerste in Nederland. Daar houden gynaecoloog Titia Lely en nefroloog Franka van Reekum iedere vrijdagochtend samen spreekuur.

De vrouwen kunnen op de eerste plaats  op de poli terecht voor preconceptieadvies: aan de hand van onder meer informatie die u heeft verstrekt, wegen ze samen met Lely en Van Reekum de voor- en nadelen van een eventuele zwangerschap af. Zo nodig krijgen ze aanvullend onderzoek om een betere risicoschatting te kunnen maken. Daarnaast wordt goed gekeken naar medicijngebruik. Vervolgens worden ze voorgelicht over de risico’s die ze bij een zwangerschap te wachten staan.


Besluit een patiënt zwanger te worden en lukt dat, dan blijft ze gedurende haar zwangerschap onder behandeling van beide artsen. In overleg met haar stellen die een behandelplan op. In de meeste gevallen zal de vrouw bevallen in het WKZ-Geboortecentrum.

Terugkoppeling

De patiënt krijgt binnen twee weken na aanmelding op de poli nierziekten en zwangerschap (zie Doorverwijzing)  óf een gesprek voor een preconceptieadvies óf voor een behandelplan. Direct na dit bezoek stellen Lely en Van Reekum het behandelplan op. U en alle andere betrokken hulpverleners ontvangen daarover binnen een week schriftelijke informatie.  Informatie over een eventueel natraject krijgt u kort voordat moeder en kind na de bevalling uit het WKZ Geboortecentrum worden ontslagen. 

Expertisecentrum

De poli nierziekten en zwangerschap maakt onderdeel uit van het Centrum voor erfelijke en aangeboren nier- en urinewegaandoeningen van het UMC Utrecht. Het is vorig jaar door minister Schippers van VWS uitgeroepen tot expertisecentrum. Het bundelt diagnostiek, behandeling, erfelijkheidsadvisering en wetenschappelijk onderzoek voor patiënten met erfelijke/aangeboren nierziekten en urinewegafwijkingen.

Doorverwijzing

U kunt uw patiënten - ook voor een second opinion - doorverwijzen via Zorgdomein, de verwijzerslijn 0800 8099 of contact opnemen met de poli Verloskunde: 088 75 540 10.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met gynaecoloog Titia Lely, nierenzwangerschap@umcutrecht.nl,  of telefonisch via de poli Verloskunde.