Terug

Radiologie

Zorgaanbod

De vakgroep radiologie bestaat uit 27 medisch specialisten: 24 radiologen en 3 nucleair geneeskundigen. De afdeling richt zich vooral op zorg en diagnostiek voor de tweede en derde lijn.
De afdeling beschikt over een uitgebreide infrastructuur voor een breed scala aan behandelingen:

 • conventionele röntgendiagnostiek
 • echografie
 • angiografie
 • mammografie
 • nucleair onderzoek
 • CT
 • MRI
 • Interventieradiologie

UMC Utrecht, Heidelberglaan 100

Huispostnummer F 01.503
Postbus 85500,
3508 GA Utrecht

T 0800-8099

Medisch hoofd

Op de afdeling Radiologie van het UMC Utrecht worden diagnostiek en behandelingen uitgevoerd met behulp van beeldvormende technieken (röntgenfoto, CT-scan, MRI-scan en echografie).

Diagnostiek

De diagnostiek van de afdeling Radiologie is georganiseerd aan de hand van zes UMC-brede thema’s:

 1. Brein : diagnostiek van o.a. hersenbloedingen, vaatafwijkingen in hoofd en ruggenmerg en beroertes ('CVA' of 'stroke');
 2. Hart en vaten: vooral diagnostiek van klepafwijkingen, vernauwingen en verwijdingen van de vaten en ziekten van de hartspier;
 3. Oncologie: diagnostiek voor het aantonen of uitsluiten van kanker middels een biopsie of punctie en diagnostiek voor primaire tumoren als ook uitzaaiingen;
 4. Kind: vanuit het Wilhelmina Kinderziekenhuis is er veel ervaring met (complexe) diagnostiek van zieke kinderen;
 5. Infectie en afweer: diagnostiek bij reuma patiënten;
 6. Beweging : de diagnostiek bij patiënten met knie- en lage rugklachten.

Behandeling

Naast de diagnostiek worden op de afdeling Radiologie ook behandelingen uitgevoerd. Dit noemen we interventieradiologie, een vakgebied dat sterk in ontwikkeling is. De behandelingen gebeuren met behulp van beeldgestuurde technieken. De volgende behandelingen worden door de afdeling Radiologie uitgevoerd:

 1. Brein: behandeling van o.a. een aneurysma (coiling), een AVM (embolisatie) en een CVA/stroke (trombectomie).
 2. Hart en vaten: behandeling van o.a. vernauwde bloedvaten in de benen, armen, hals of buik (dotterbehandeling), afsluiten van bloedvaten bij een bloeding (embolisatie).
 3. Oncologie: behandeling van kanker door middel van chemo-embobolisatie, radio-embolisatie en ablatie. Voor uitzaaiingen in de lever bij patienten die niet meer reageren op chemotherapie wordt gebruik gemaakt van nieuwe technieken zoals Holmium embolisatie (radioactieve bolletjes) en MRI-HIFU (ultrageluid).
 4. Kind: expertise van het WKZ. In principe kunnen alle interventieradiologische behandelingen ook bij kinderen worden uitgevoerd.

Hoe kunt u verwijzen

Acuut (binnen 24 uur)

Verkorte toegangstijd

Regulier & second opinion

Faxnummer: 088 75 555 51