Terug

Artritis psoriatica

Artritis psoriatica is een chronische ontstekingsziekte van gewrichten en huid. Deze ontstekingen kunnen wisselen in heftigheid met zowel opvlammingen als rustige periodes. Artritis psoriatica komt voor bij een deel van de mensen die aan de huidziekte psoriasis lijdt. Psoriasis is een veelvoorkomende huidaandoening bestaande uit rode plekken met witte schilfering. Het is onduidelijk waarom sommige mensen met psoriasis wél artritis psoriatica krijgen, en andere mensen juist niet.

Symptomen Artritis psoriatica

Artritis psoriatica kan gepaard gaan met klachten aan:

  • Huid en nagels: schilferende rode plekken op ellebogen, knieën, hoofdhuid en in lichaamsplooien. Daarnaast brokkelige nagels met gele verkleuring en putjes.
  • Gewrichten: de gewrichten kunnen stijf aanvoelen (bijvoorbeeld in de ochtend) en pijnlijk/gevoelig zijn. Soms zijn de gewrichten ook gezwollen (bijvoorbeeld de knie, vingers of tenen). 
  • Pezen: de pezen of peesaanhechtingen kunnen gevoelig zijn, bijvoorbeeld de pezen van de voetzool of achillespees. 
  • Rug: soms ontstaan er ook klachten van de (onder)rug. De rugklachten zijn vergelijkbaar met symptomen bij patiënten met de ziekte van Bechterew
  • Overige klachten: heel soms gaat artritis psoriatica gepaard met darmontsteking (colitis) of oogontstekingen (uveitis).

Oorzaken Artritis psoriatica

De precieze oorzaak van artritis psoriatica is nog niet duidelijk. We weten dat het afweersysteem "verkeerd" bezig is op bepaalde plaatsen in het lichaam. Er is namelijk sprake van ontsteking  in de huid, de gewrichten en pezen. De witte bloedcellen (onze afweercellen) reageren waarschijnlijk te fel op normale prikkels, waar ze niet op hoeven te reageren. Er worden dan ontstekingseiwitten gemaakt, die veroorzaken bijvoorbeeld roodheid, pijn en zwelling. Het afweersysteem van mensen met artritis psoriatica is overigens niet verlaagd door de ziekte zelf. 

Veel verschillende factoren dragen bij aan het ontstaan van de ziekte.

Erfelijkheid draagt bij: veel (maar zeker niet alle) patiënten vertellen wel één of meerdere familieleden te hebben met psoriasis of een verwante aandoening (sommige aandoeningen van darmen, ogen of gewrichten). 

Het is onduidelijk welke uitwendige factoren (voeding, stress, leefstijl) bijdragen aan het ontstaan van de aandoening: waarschijnlijk is dit per persoon uniek en bijna nooit terug te herleiden tot één factor. 

Onderzoek en diagnose

Artritis psoriatica is een aandoening die kan worden vastgesteld door de combinatie van anamnese (de klachten) en de bevindingen van de arts bij het lichamelijk onderzoek. Er is geen bloedtest, scan of röntgenfoto die specifiek is voor deze aandoening. Soms kan dergelijk aanvullend onderzoek een toegevoegde waarde hebben. Dit zal de arts dan met u bespreken. 

Behandeling Artritis psoriatica

Het behandelplan wordt gemaakt op basis van uw individuele behandeldoelen en kan dus voor iedereen anders zijn. Dit is ook afhankelijk van de ernst van de ziekte. Over het algemeen proberen we gewrichtsontstekingen met ontstekingsremmers (zoals diclofenac, ibuprofen, naproxen) en antireumatica (in het Engels 'DMARDs') te remmen met als doel om de klachten te verminderen en toekomstige schade aan de gewrichten te voorkomen. De begeleiding tijdens het behandeltraject wordt verleend door zowel onze artsen, als gespecialiseerde reumatologie verpleegkundigen. 

Er bestaan verschillende soorten DMARDs. Vraag uw behandelend arts naar de mogelijkheden en welke voor- en nadelen er bij deze medicijnen horen. 

Vooruitzichten

Helaas weten we nog lang niet alles over artritis psoriatica. Door ons wetenschappelijk onderzoek doen wij meer kennis op om de behandelmogelijkheden voor mensen met artritis psoriatica te verbeteren. Hierbij werken de specialisten van verschillende afdelingen nauw samen. 

Hier ziet u een overzicht van de lopende onderzoeken:

  • UPSA: Waarom krijgt een deel van de mensen met psoriasis gewrichtsproblemen? Dit onderzoek bestaat uit een eenmalig bloedafname
  • TOFA-PREDICT: onderzoek naar behandeling op maat van artritis psoriatica. Dit onderzoek bestaat uit bloedafnames en scans.

Wilt u meer weten over een studie of hebt u interesse om deel te nemen aan één van de onderzoeken? U kunt ons een e-mail sturen: reumatologie-research@umcutrecht.nl of bellen op 088 75 504 35.

Meer informatie

Er zijn verschillende websites met informatie over artritis psoriatica. Wij raden u de volgende websites aan:

Hebt u vragen?

Hebt u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek reumatologie & klinische immunologie. Voor een afspraak hebt u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.

T 088 75 574 28

De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur

Polikliniek 

Verpleegafdeling

Specialisme