Vorige

Artritis psoriatica

Artritis psoriatica is een auto-immuunziekte, waarbij er sprake is van chronische ontstekingen in de gewrichten en de huid. Artritis psoriatica komt voor bij een deel van de mensen die aan de huidziekte psoriasis lijdt. Psoriasis is een veelvoorkomende huidaandoening bestaande uit rode plekken met witte schilfering. Het is onduidelijk waarom sommige mensen met psoriasis wél artritis psoriatica krijgen, en andere mensen juist niet.

Mijn patiënt doorverwijzen

Symptomen

Artritis psoriatica kan gepaard gaan met klachten aan:

  • gewrichten: de gewrichten kunnen stijf aanvoelen (bijvoorbeeld in de ochtend) en pijnlijk/gevoelig zijn. Soms zijn de gewrichten ook dik of gezwollen (bijvoorbeeld de knie, vingers of tenen). 
  • pezen: de pezen of peesaanhechtingen kunnen gevoelig zijn, bijvoorbeeld de pezen van de voetzool of achillespees. 
  • rug: soms ontstaan er ook klachten van de (onder)rug. De rugklachten vertonen dan dezelfde symptomen als bij patiënten met de ziekte van Bechterew. Zie hiervoor de link op onze website. 
  • overige klachten: heel soms gaat artritis psoriatica gepaard met darmontsteking (colitis) of oogontstekingen (uveitis)

Oorzaken

De precieze oorzaak van artritis psoriatica is nog niet duidelijk. We weten dat het afweersysteem “verkeerd” bezig is op bepaalde plaatsen in het lichaam. Er is namelijk sprake van ontsteking  in de huid en in de gewrichten/pezen. De witte bloedcellen (onze afweercellen) reageren waarschijnlijk te fel op normale prikkels, waar ze niet op hoeven te reageren. Er worden dan ontstekingseiwitten gemaakt en die stofjes veroorzaken bijvoorbeeld roodheid, pijn en zwelling. Het afweersysteem van mensen met artritis psoriatica is overigens niet verlaagd door de ziekte zelf. Soms word het afweersysteem wel onderdrukt door de medicatie die wordt voorgeschreven. 

Veel verschillende factoren dragen bij aan het ontstaan van de ziekte.

Erfelijkheid draagt bij: veel (maar zeker niet alle!) patiënten vertellen wel één of meerdere familieleden te hebben met psoriasis of een verwante aandoening (sommige aandoeningen van darmen, ogen of gewrichten). 

Het is onduidelijke welke uitwendige factoren (voeding, stress, leefstijl) bijdragen aan het ontstaan van de aandoening: waarschijnlijk is dit per persoon uniek en bijna nooit terug te herleiden tot één factor. 

Onderzoek en diagnose

Artritis psoriatica is een aandoening die kan worden vastgesteld door de combinatie van anamnese (de klachten) en de bevindingen van de arts bij het lichamelijk onderzoek. Er is geen specifieke bloedtest of scan / röntgenfoto die specifiek is voor deze aandoening,  maar soms kan dergelijk aanvullend onderzoek een toegevoegde waarde hebben. Dit zal de arts dan met u bespreken. 

Behandeling

Het behandelplan zal worden gemaakt op basis van de individuele behandeldoelen en kan voor iedereen dus anders zijn. Over het algemeen proberen we de ontsteking te remmen met als doel om de klachten te verminderen en toekomstige schade aan de gewrichten te voorkomen. 

Wetenschappelijk onderzoek

Helaas weten we nog lang niet alles over artritis psoriatica. Door ons wetenschappelijk onderzoek doen wij meer kennis op om onze behandelmogelijkheden voor mensen met artritis psoriatica te verbeteren. Hierbij werken de specialisten van verschillende afdelingen zo nauw mogelijk samen. 

Hier ziet u een overzicht van de lopende onderzoeken:

  • I&I Cohort: Verbeteren van de zorg voor mensen met een immuunziekte. Dit onderzoek bestaat uit een eenmalige bloedafname. 
  • UPSA: Waarom krijgt een deel van de mensen met psoriasis gewrichtsproblemen? Dit onderzoek bestaat uit een eenmalig bloedafname.
  • EXTEND-UP: Waarom krijgt een deel van de mensen met psoriasis gewrichtsproblemen? Dit onderzoek bestaat uit bloedafnames en scans.
  • TOFA-PREDICT: onderzoek naar behandeling op maat van artritis psoriatica. Dit onderzoek bestaat uit bloedafnames en scans. Meer informatie leest u in dit nieuwsbericht over Tofa Predict. 

Wilt u meer weten over een studie of hebt u interesse om deel te nemen aan één van de onderzoeken? U kunt ons een e-mail sturen: reumatologie-research@umcutrecht.nl (of bellen op 088 75 504 35). 

Meer informatie

Er zijn verschillende websites met informatie over artritis psoriatica. Wij raden u de volgende websites aan:

Hebt u vragen?

Hebt u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Reumatologie & Klinische Immunologie. Voor een afspraak hebt u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.

088 75 574 28

De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur

Polikliniek 

Verpleegafdeling

Specialisme