Terug

Cyste van de alvleesklier

Een cyste van de alvleesklier is een met vocht of slijm gevulde holte in of nabij de alvleesklier. Deze cyste kan ontstaan door een acute of chronische ontsteking van de alvleesklier of 'spontaan'. Als de cyste spontaan ontstaat, is er een bepaald risico dat de cyste kwaadaardig is of wordt.

Mijn patiënt doorverwijzen

Symptomen Cyste van de alvleesklier

De klachten en de ernst van de klachten verschillen per patiënt. De volgende klachten kunnen voorkomen bij patiënten met een cyste van de alvleesklier:

  • pijn in de bovenbuik/ maagstreek;
  • vol gevoel in de maagstreek, soms met misselijkheid en braken;
  • koorts;
  • geelzucht.

Oorzaken Cyste van de alvleesklier

Er zijn verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van een cyste van de alvleesklier. Deze factoren zijn onder andere:

  • acute of chronische ontsteking van de alvleesklier (=pancreatitis). Deze cysten worden ook wel pseudocysten genoemd;
  • spontaan.

Onderzoek en diagnose

Om te zien of u een cyste van de alvleesklier heeft of te bepalen wat voor soort cyste het is, doen we een aantal onderzoeken. De arts kijkt eerst wat voor lichamelijke klachten u in het verleden hebt gehad en stelt u een aantal vragen. De arts doet ook een lichamelijk onderzoek. Daarnaast kunt u te maken krijgen met een aantal andere onderzoeken, zoals:

  • bloedonderzoek: hierbij kijken we met name of er sprake is van ontsteking;
  • beeldvormend onderzoek, zoals een CT-scan of MRI-scan;
  • echo-endoscopie.

Behandeling Cyste van de alvleesklier

Endoscopische drainage van de cyste

Een grote cyste van de alvleesklier die klachten geeft en ontstaan is door ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis), kunnen we endoscopisch behandelen. Nadat de patiënt in slaap is gebracht, brengen we een speciale endoscoop met de mogelijkheid tegelijkertijd van binnenuit een echo te maken in de maag. We maken dan vanuit de maag een verbinding tussen de maag en de cyste met een speciale stent (LAMS). Door deze stent stroomt het vocht vanuit de cyste in de maag. Hierna verdwijnt de cyste.

Meer informatie

Op de website van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) vindt u meer informatie over maag-, darm- en leverziekten. 

Hebt u vragen?

Hebt u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek maag-, darm- en leverziekten. Voor een afspraak hebt u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.

T 088 75 562 76

De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur

Afdelingen

Verpleegafdeling

Specialisme