Terug

Moeilijk behandelbare incontinentie

Moeilijk behandelbare incontinentie

Incontinentie betekent dat u uw urine niet of moeilijkt kunt ophouden. Als incontinentie moeilijk te behandelen is, kunt u terecht in het UMC Utrecht bij de afdeling urologie.

Hoe het ontstaat

Er zijn verschillende oorzaken voor incontinentie. In het UMC Utrecht behandelen we incontinentie die moeilijk te behandelen is. Moeilijk behandelbare incontinentie kan ontstaan door:

  • Overactieve blaas: incontinentie die gepaard gaat met een overactieve blaas. Een overactieve blaas kan het gevolg zijn van een neurologische aandoening, bijvoorbeeld een dwarslaesie, maar meestal is er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak. Patiënten met klachten van drangincontinentie die niet reageren op de gangbare behandelingen met medicijnen, kunnen voor behandeling terecht in het UMC Utrecht.
  • Na behandeling van prostaatkanker: incontinentieproblemen kunnen ontstaan na de behandeling voor prostaatkanker. Bij mannen die last hebben van urineverlies door een niet goed functionerende sluitspier (meestal na een radicale prostaatoperatie vanwege kanker) kunnen we een kunstmatige sluitspier (sfincterprothese) inbrengen.

Verschijnselen

Afhankelijk van de vorm van incontinentie zijn de meest voorkomende klachten:

  • ongewild druppelsgewijs verliezen van urine;
  • urine niet kunnen ophouden;
  • ongewild urineverlies bij inspanning als hoesten, tillen, vrijen, sporten;
  • voortdurend het gevoel hebben dat u moet plassen (drangincontinentie).

polikliniek

verpleegafdeling

specialisme

contact

Heeft u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek urologie. Voor een afspraak hebt u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.