Terug

Behandeling op maat
Behandeling op maat

Vraag & antwoord

Waarom is behandeling op maat van patiënten met gewrichtsreuma belangrijk?

Hoogleraar reumatologie Jaap van Laar: “Om twee redenen. Er zijn verschillende soorten medicijnen die kunnen werken bij reuma. Niet iedereen reageert hier op dezelfde manier op. Voor een patiënt is het enorm belangrijk om zo snel mogelijk het voor hem of haar juiste middel te gebruiken. De tweede reden is dat vooral de nieuwe generatie reumamedicijnen – de biologicals – heel erg duur zijn. Het is zonde als patiënten die te lang krijgen terwijl die bij hen niet werken.”

Wat zijn biologicals?

“Bij een aantal vormen van gewrichts-reuma zijn er bepaalde afweercellen verkeerd geprogrammeerd waardoor er teveel ontstekingseiwitten ontstaan. Biologicals bestaan – voor een deel – uit dierlijke of menselijke eiwitten die de werking van deze ontstekingseiwitten of afweercellen remmen. Dat kan zeer effectief zijn.”

Hoe weet je welk medicijn het best werkt bij een reumapatiënt?

“Dat weet je niet. Dat is een kwestie van uitproberen. Met ons wetenschappelijk onderzoek proberen we dat wel beter te voorspellen. Dit onderzoek doen we samen met zeven andere ziekenhuizen in de regio (Stichting Reumaonderzoek Utrecht). Daarin komen we stap voor stap verder. Nu kunnen we voorspellen dat er een kans is van zeventig procent dat een medicijn aanslaat bij een patiënt. We willen toe naar een scenario dat we op basis van een bloedtest van tevoren kunnen zien welke combinatie van medicijnen bij een individuele patiënt het beste werkt.”

Er loopt ook een studie met een handscan. Wat kan daar het voordeel van zijn?

“Het vaststellen van gewrichtssreuma is – vooral in de eerste fase van de ziekte – voor een deel handwerk. Op basis van lichamelijk onderzoek trekt de arts conclusies. Als de reuma verder is gevorderd, is het ook op een röntgenfoto te zien. Het bedrijf Hemics BV ontwikkelde een handscan die met infrarood licht de gewrichtsontstekingen in de handen zichtbaar maakt. In een eerste studie bij het UMC Utrecht is aangetoond dat de handscan wat dat betreft praktische voordelen heeft. Met een vervolgstudie bekijken we of hij ook geschikt is bij het volgen van het verloop van reuma. Dan zou je makkelijker en sneller kunnen zien of de medicatie het gewenste effect heeft bij een patiënt. Als dat niet zo blijkt te zijn, kan je sneller overstappen op een alternatief. Beter voor de patiënt en minder verspilling van dure medicatie. “